Нови условия за сключване на еднодневни трудови договори от есента


Нови условия за сключване на еднодневни трудови договори от есента
Снимка: Асен Великов

4279

Нови условия за сключване на еднодневни трудови договори бяха приети днес на среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Под формата на специфични трудова книжка с еднодневни талони и стикери ще се извършва отчитането на положения труд през конкретния ден. Това заяви социалният министър Зорница Русинова по време на заседанието на НСТС, предаде БНР.

Промените са съгласувани със социалното и със земеделското министерство, както и със самите производителите. Русинова подчерта, че новият механизъм е заимстван от други европейски страни, които вече прилагат тази практика.

По време на предходни дискусии беше решено, че сезонният характер на труда на полето и сегашното изискване всяка сутрин да се пишат договори е твърде тромава процедура. Поради факта, че много често работата на полето изисква ранно започване, предложението да се подготвят и подписват договорите преди началото на работния ден ще отпадне. Отработените часове ще се отбелязват в специално изработените еднодневни трудови книжки и талони, което ще улесни крайното им отчитането.

„Знаете, много често на полето има дъжд, няма как да се обере реколтата, особено розопроизводителите, те работят в много кратък период, не е нужно да бъде осемчасов трудовият договор. Направили сме преглед на приложението във всички страни-членки. Считам, че балансът, който ще намерим, ще облекчи сезонността. За нас беше важно да се спази трудовото законодателство и да не се компрометира с отлагане в дълъг период на сключването на самия договор, и да контролираме правомерно дали има недеклариран извънреден труд“, обясни Русинова.

По думите на социалния министър тези промени ще помогнат за изваждането на част от нерегламентирана заетост от сивия сектор.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички