От тютюневия бранш призоваха за законови промени


От тютюневия бранш призоваха за законови промени
Снимка: Getty Images/Guliver

2530

Необходима е сериозна промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това каза проф. д-р Христо Бозуков, главен секретар на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ).

„България имаше един от най-добрите закони за тютюна и тютюневите изделия. Поради настъпилите промени в производството, пазарни взаимоотношения, изкупуване, се наложиха някои промени в него. Основната беше либерализацията на пазара. В България имаше 42 фирми, които бяха лицензирани за изкупуване на тютюн. Производителите смятаха, че това ограничава възможностите на други желаещи да изкупуват тютюна и дава възможност за договаряне на цени между изкупуващите фирми. Затова поискаха да отпаднат тези лицензии и който желае да може да купува, с което да се повиши конкуренцията между фирмите, а от там и цените”, обясни проф. Бозуков пред "Фокус".

По думите това е дало ефект, но след това нещата са се променили, тъй като в България има няколко големи фирми, редовно изкупуващи значителни количества тютюн, останалите купуват нерегулярно или инцидентно.

„Въведоха се няколко промени в закона, което доведе до там, че секторът фактически бе оставен на автопилот. Почти няма никаква организация. Има някакви останки от закона, новите не функционират и в момента в България е много трудно да се определи колко души отглеждат тютюн, какви количества, какъв сорт, кой го купува, на кого го продава. Това създаде условия за сериозни количества контрабанда”, коментира проф. Бозуков.

Рамковата конвенция за контрол на тютюна /РККТ/ на Световната здравна организация и новите Директиви на ЕС също наложиха редица изменения при отглеждане, обработката, преработката и продажбата на тютюн и тютюневи изделия. „Всичко това наложи необходимостта от сериозна промяна на Закона на тютюна и тютюневите изделия. Този закон ще се прави от политиците и ще се приема от политиците, но е много важно да бъде съобразен с участниците в сектора – търговци, преработвателни, производители, индустрия”, каза още проф. Бозуков.

Той коментира още, че в условията на все по-намаляващо производство на тютюн в България, е важно промените да бъдат внимателно изготвени. „В противен случай вместо да се помогне на сектора да функционира, може да му се навреди. Завишени изисквания може допълнително да утежнят ситуацията и да доведат до крах на цялото производство. Много е важно какви постановки ще бъдат заложени в новия закон”, категоричен бе проф. Бозуков.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички