Пустеещи ниви ще се дават под аренда от 1 октомври


Пустеещи ниви ще се дават под аренда от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

3474

Необработваеми имоти, чиито собственици не са ги декларирали, се водят като "бели петна". Други фермери могат да ги ползват под аренда за една стопанска година, ако са подали заявление. През 2014 г. са депозирани 60 искания. Раздаването на такива ниви т.г. ще започне от 1 октомври след заповед, издадена от областната земеделска служба. Това съобщи шефът на областната земеделска служба в Пловдив Павел Гимишев, предаде "24 часа".

Срокът за обжалването е 14 дни. Наемателите на пустеещите ниви ще заплащат от 10 до 70 лв./дка в зависимост от землището. Най-висока е вноската за районите на Стамболийски, Куртово Конаре и Йоаким Груево, където е развито зеленчукопроизводството.

Парите от арендата на белите петна постъпват в специална сметка и се пазят в нея 10 г. Изплащат се на собствениците на терените след поискване от тяхна страна. По думите на Гимишев пустеещите ниви са гнезда на вредители, които при обработката се ликвидират. Другата полза е комасирането на масиви и възможността фермерите да получават по-големи евросубсидии. По тази причина и кандидатите да вземат под наем "бели петна" са много.

От областната земеделска служба припомнят, че остават още 10 работни дни за подаване на декларации от собственици и арендатори на земи. Срокът е до 31 юли.

Следващия месец службата ще започне оземляването на жители на община "Родопи", чиито имоти са били отчуждени по времето на социализма за обществени нужди.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички