Печалбите на зърнопроизводителите у нас намаляват


Печалбите на зърнопроизводителите у нас намаляват
Снимка: Getty Images/Guliver

3443

През последните 6-7 години се наблюдава трайна тенденция към нарастване на разходите и намаляване на печалбите на зърнопроизводителите в България. Това каза Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ), пред "Фокус".

По думите му дори и при постоянен приход на зърнопроизводителите, печалбите им намаляват заради постоянно нарастващи разходи за производство. „Това е най-лошото, но нямаме избор. Радостното е, че земеделската технология се усъвършенства, което повдигна нивото и подобри производителността като цяло за страната. По-добрата технология компенсира загубите, но много зърнопроизводители се ориентират към други производства и други култури – бобови култури, зеленчуци, овошки, памук и т.н. Трябва да сме по-гъвкави, за да оцелеем“, коментира Ангел Вукодинов.

По отношение на изкупните цени председателят на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България каза, че се следят активно от бранша.

„Ние трудно можем да определяме изкупните цени, но засега имаме умерени очаквания. Настроени сме към малко по-добри цени от миналогодишните, които бяха драстично ниски. Най-често при нормални резултати и нормални цени, резултатът за зърнопроизводителите е негативен. Затова трябва да имаме съчетание между добри цени с нормални добивни резултати или нормални цени и много добри добивни резултати. Най-желано от нас е съотношението много добри резултати – много добри цени, но това се случва изключително рядко, веднъж на десет години“, каза още Вукодинов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички