Превеждат директните плащания за биологично растениевъдство


Превеждат директните плащания за биологично растениевъдство
Снимка: Getty Images

4223

През последните дни са в ход зелените директни плащания и националните доплащания за тютюна. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседанието на Комисията по земеделието и храните във връзка с индикативния график за директните плащания за кампания 2016 г., предаде „Фокус“.

По думите на министъра е имало леко забавяне в плащанията, като според него в случая като причина за това не могат да се изключат субективни фактори като недобро поведение на администрацията. "Не искам да коментирам този процес в изминалите няколко месеца“, заяви министърът на земеделието и храните.

По думите му неслучайно голямата тема за новия програмен период е опростяването на схеми и изисквания. „Бюрокрацията е безумна и всичко това прави изключително внимателни и предпазливи всички обработващи документи“, коментира министърът на земеделието. Той поясни, че от Министерството са отворени за всякакви допълнителни разговори.

От своя страна изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Живко Живков заяви, че още утре ще бъде изплатена мярка 11 по директните плащания за кампания 2016 за биологичното растениевъдство и парите ще бъдат в сметките на бенефициентите в понеделник.

Живков уточни, че определеният бюджет по тази мярка е 75 млн. лв. По думите му към настоящия момент по точка 1 има текущи забавания, които касаят биологичните и абиологичните плащания. „В много интензивен график до края на месец май ще бъдат разплатени останалите направления по мярка 10, и мярка 214 от стария програмен период и в кратки срокове от 1 до 10 юни всички останали доплащания“, каза той и заяви, че ДФ „Земеделие“ ще изпълни ангажимента си.

По думите му остават за средата на юни плащанията по мярка 12 и схемата за памук, за млади земеделски стопани и схемата за дребни земеделски стопани. Живков допълни, че по Регламент 1306 до края на 30 юни трябва да приключат всички плащания. Живко Живков допълни, че регламентът за плащане от 2013 фиксира датата от 1 декември 2017 г. до 30 юни на следващата календарна година. „Така че юридически забавяне няма и няма да има“, каза той. „От началото на тази кампания от 1 декември са изплатени над 1,7 млрд. лв. по всички схеми“, каза Живко Живков.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички