Румен Порожанов прие управлението на МЗХ


Румен Порожанов прие управлението на МЗХ
Снимка: БГНЕС

6329

Румен Порожанов прие поста министър на земеделието, храните и горите, след като му бе предаден от служебния министър Христо Бозуков, предаде БГНЕС.

Бозуков каза, че няма да дава съвети на Порожанов. „Той е достатъчно запознат със ситуацията. Знае при какви условия поехме нашето ръководство на МЗХ. Успяхме да се справим с това, което се изискваше от нас като служебно ръководство. Удовлетворен съм, че тази година въпреки тежката ситуация ще успее кампанията по изплащането на субсидиите с месец по-рано. Падна ни още една грижа с решението на ЕК за удължаване на срока по кампанията 2017 за подаване на заявленията. Така че с чиста съвест ще предадем министерството на новия министър и му желая успешна работа и успех в начинанията”, добави Бозуков.

Румен Порожанов каза от своя страна, че за първи път влиза през тази врата (бел. ред. – централния вход на МЗХ). „Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото както се казва, последният може да забрави да затвори вратата. Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование. Убеден съм, че проф. Бозуков за три месеца, толкова кратък мандат, е успял да се докосне до разнообразието и сложните проблеми и процеси, които стоят. Лично се надявам в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години. Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, подчерта Порожанов. Говорим и за проблеми с „Напоителни системи”, говорим и за други второстепенни разпоредители, които изпитват трудности, затова трябва да положим усилия те да бъдат стабилизирани юридически и финансово, каза Порожанов.

Той отбеляза, че много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Дебатът предстои. Общата селскостопанска политика и председателството също са важни - две неща, които се свързват едно в друго. Това е една от многото важни цели, които трябва да приемем достойно. Това е жизнено важно за нашия земеделски сектор. А нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години, заяви Порожанов. Той допълни още, че трябва да се разгледат и някои по-краткосрочни теми, които са актуални в момента, за това как да бъдат решени бързо и ефективно. „Благодаря на екипа на министерството за работата, която е извършена и да се надявам, че ще можем да продължим и ускорим някои други теми”, каза още Порожанов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички