След протестите: Розопроизводителите ще получат извънредна помощ от държавата


След протестите: Розопроизводителите ще получат извънредна помощ от държавата
Снимка: БГНЕС

2904

След редицата протести на розопроизводители заради ниската изкупна цена тази години, от земеделското министерство обявиха, че ще отпусна извънредна помощ de minimis за сектора.

Срокът за подаване на заявленията е от 2-ри до 13-и юли 2018 г. Подпомагането се предоставя на площ, за покриване на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Общият размер на предоставената помощ на един земеделски стопанин или предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.).

Размерът за подпомагането на хектар ще се определи от Министерство на земеделието, храните и горите, след подаване на всички заявления за участие по схемата.

Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза.

Лицата могат да кандидатстват в Областните дирекции на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).

През последните седмици производители от различни краища на страната излязоха на протести заради ниската изкупна цена, на места паднала до 1,60 лв (в предишни години е достигала 3 - 4 лв.). Част от тях изказаха съмнения за картел в сектора.

Коментираше се и идеята за минимална изкупна цена на розовия цвят, но според ресорния министър Румен Порожанов е невъзможно такава да бъде наложена.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички