Енергийни експерти искат промяна на българската позиция по делото "Газпром"


Енергийни експерти искат промяна на българската позиция по делото "Газпром"
Снимка:

3872

Правителството трябва да ревизира официалната позиция на България по антимонополното дело на Европейската комисия срещу руския газов гигант "Газпром". За това настояват енергийни експерти в отворено писмо, изпратено до властите и медиите.

Писмото е от Илиян Василев, Трайчо Трайков, Васил Начев, Васил Чакъров от името на Инициативата за "Справедливи Цени на Горивата". Към тях се присъединяват и Красен Станчев, Мартин Владимиров и Юлиан Попов, определени като независими експерти.

Експертите изразяват съмнения, че изпратената позиция може да не позволи ефективно да се реализират правата на българските енергийни дружества и потребители. Според тях трябва да се промени и допълни,, а правителството да предприеме адекватни стъпки за реализация на пълния обем от възможности за защита на интересите на държавата и на потребителите чрез Европейската комисия и двустранно спрямо "Газпром".

В писмото се напомня, че извън контекста на възможните потенциални искове срещу руската страна, по-ярката и съдържателна позиция по ангажиментите на "Газпром" при всички случаи би усилила значително преговорната позиция на страната в бъдещи преговори за доставки и транзит на природен газ с "Газекспорт".

От Инициативата коментират, че чрез медиите, както наши така и чужди, става публично достояние застъпеното от служебното правителство становище, относно писмото за ангажименти от страна на "Газпром" по Дeло № AT 39816 на ЕК. От изнесеното става ясно, че съществуват основателни съмнения да се предполага, че одобрените от служебното правителство позиции ще доведат до пропускане на възможността за компенсиране на причинените вреди.

Отношението по становището на "Газпром" по Директивата 2014/104/ЕС представлява маркер не само за зрялост в реакциите на българските институции в реализация на пълния обем от права и възможности, които членството ни в Европейския съюз дават, но и на зависимостите, които в последна сметка винаги водят до отнемане на индивидуално и колективно богатство на България, коментират те в писмото.

Експертите допълват, че няма логика българските данъкоплатци да плащат с готовност милиарди лева по искове на руската страна по делото за АЕЦ "Белене", а когато става дума за реални възможности за защита на потребителите и компенсации за нанесени вреди в сравними и по-големи мащаби, да преминаваме в режим на предпоставена предпазливост и неуместно примирение.

Напомня се, че решенията на българското служебно правителство имат пряко отношение и на практика лишават потребителите от възможността да защитят своите права и получат възмездие за години отнет доход, който по различни методи за изчисления за годините след 2005 година представляват около 1,5 милиарда долара.

Писмото е изпратено както до медиите, така и до Теменужка Петкова - Министър на Енергетиката, Румяна Бъчварова - Началник на Политическия кабинет на Министър Председателя, Томислав Дончев - Заместник- Мининстър Председател, Юлиана Димитрова - Секретар по Икономика и Инвестиции Администрация на Президента, Делян Добрев - Председател на Комисията по енергетика и до членовете на комисията към Народното събрание.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички