Основни характеристики на съхранението на икони


Основни характеристики на съхранението на икони
Снимка: iStock

1571

Основните правила за безопасност на иконите са насочени към премахване на чисто физически негативни фактори, които могат да доведат до увреждане на изображението. Свещената икона обаче не е просто картина, произведение на изкуството или декорация. На първо място, това е голямо светиня. И основното правило за запазване на икона като светиня е благоговението към нея.

Напълно неприемливо е да поставяте икони заедно с книги, списания, картини или други предмети като цяло. Светите лица са носители на образите на Господа, Пресвета Богородица, светите мъченици и аскети на благочестието. Поглеждайки към тях, нашият ум е призован да се издигне до прототипа.

Ако в  домашния иконостас има допълнителни икони, които няма къде да се закачат, или има две еднакви изображения, можете да намерите отделно място за съхранение на светините. Това може да бъде чекмедже за бюро, рафт, където нищо повече няма да лежи.

Добре е, ако светите изображения не събират прах на масата, а са в ръцете на вярващите. Затова винаги е за предпочитане да дарите допълнителна икона на вярващ християнин, отколкото да я държите при себе си. Изключение могат да бъдат старите изображения на предците, които са наследени като семейна реликва.

Днес много образи на светци се разглеждат като произведения на изкуството и могат да имат значителна стойност, както финансова, така и художествена и историческа. Независимо от това, не трябва да се забравя, че преди всичко трябва да се молиш преди изображението.

Малките икони, отпечатани на хартия или пластмаса, са много удобни за съхранение в молитвениците. Достатъчно е просто да прикачите иконата към страницата с молитва към този, който е изобразен. В този случай, четейки тази молитва, образът винаги ще бъде пред очите ви и ще бъде по-лесно да издигнете ума си към Бог.

Що се отнася до храмовете, повечето от тях са оборудвани със специални помещения за съхранение на икони, които не се използват постоянно в богослуженията. Тези изображения могат да се носят по специални празници или за молебен по искане на енориашите. Същите лица, които постоянно висят по стените на храма, най-често са покрити със стъкло.

Друга благочестива традиция е украсата на иконостаси с бродирани кърпи от красиви материи. Това е особено често в дома на възрастни вярващи. Всъщност, покривало от плат ще предпази лицето от прах и сажди от свещи и ще улесни грижите за светинята.

Благоговейното отношение към изобразяването на святото лице е преди всичко молитвата. Можете да окачите цялата къща с най-красивите икони, но ако пред тях не се прочете искрена молитва, тогава това е напълно безсмислено.

Източник: kartinata.bg

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички