Кабинетът натисна "рестарт" на концесията на летище София


Кабинетът натисна "рестарт" на концесията на летище София
Снимка: БГНЕС

2726

Процедурата за концесионирането на летище София ще се стартира отново. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Стратегията за концесиониране на летище София остава непроменена. Няма причина между предното правителство на Борисов и сега да променяме стратегията за управление на летището. Ще се стартира процедура за концесионирането на летище София отново“, посочи финансовият министър.

От друга страна Горанов заяви, че трябва да започне процедурата за разглеждане наново на Законопроекта за концесиите. Предстои той да бъде внесен отново, най-вероятно от народни представители от новия парламент. В него са описани процедурите за публично-частното партньорство и най-вече концесиите, поясни ресорният министър.

Припомняме, че в началото на април служебният кабинет спря процедурата, която беше открита от второто правителство на Бойко Борисов. След това на четири пъти срокът за подаване на офертите беше удължаван, като последната крайна дата беше 19 май 2017 г., извън мандата на служебния кабинет.

Официалният мотив за спирането беше "наличие на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата". Конкретните аргументи на служебния транспортен министър Христо Алексиев бяха, че ще се стигне до вдигане на летищните такси, тъй като от концесионера се искаше според условията на процедурата да плати накуп поне 550 млн. лв., с които кабинетът на Борисов предвиждаше да се решат проблемите в железниците. Също така няма яснота как ще се развива летището, тъй като с най-голяма тежест при избора беше размерът на концесионното възнаграждение (55%), докато плановете за развитие са с тежест 25%, а инвестициите - с 10%. С най-малко значение пък са въпросите на сигурността - 5%, което е пропуск.

Бюджетни сметки

Владислав Горанов предрече, че сметката за председателството вероятно ще бъде допълнена, но това не означава и не предполага актуализация на Закона за държавния бюджет за 2017 г. „Бюджетът така, както го подготвихме в края на 2016 г. и беше одобрен има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната за финансиране до края на годината. Прогнозата ми е, че няма да се налага да се актуализира в нито един от параметрите“, подчерта Владислав Горанов.

Относно новите размери на минималната пенсия, осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии ще бъде изготвен и в срок предложен законопроект на Закона за ДОО, който регламентира размерите за осигурителен стаж и възраст. Ангажиментът, който договорихме с ОП за увеличение на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври остава непроменен, увери Горанов.

От думите му стана ясно също така, че кандидатурата на Бойко Атанасов за зам.-министър на финансите е била по предложение на Атака.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички