Как ще изглеждат табелите в новата метростанция "Витоша" (снимки)


Как ще изглеждат табелите в новата метростанция "Витоша" (снимки)
Снимка: "Спаси София"

5991

От днес столичаните и гостите на столицата могат да стигат с метро и до квартал "Хладилника". Новата метростанция "Витоша" бе пусната в експлоатация, като се очаква да притегли към пътникопотока на метрото още между 15 и 20 хил. души дневно.

Софиянци ще могат да разчитат и на изцяло нов визуален стандарт за транспортна информация, който е разработен от неправителствената организация "Спаси София" в съдействие с Метрополитен.

Целта на новите табели е метрото да стане още по-разбираемо, достъпно и удобно за всички пътници. От организацията заявяват, че желанието им е било да поставят хората в центъра на този нов стандарт и затова дълго време са проучвали нуждите и навиците на пътниците. Изработването е отнело повече от година.

“Стремейки се да направим оригинален продукт на световно ниво, с който ще може всички да се гордеем, подробно проучихме най-добрите и успешни европейски и световни практики.”, обясняват от организацията в съобщение до медиите.

Сред новостите, които за първи път се въвеждат в България, е номерирането на изходите и входовете на метрото. Въвеждат се и нови, международно разпознаваеми символи и елементи, които указват връзките на метростанцията с околното пространство и близките значими обекти, помагайки на софиянци по-лесно да планират своите пътувания.

Стандартът е разработен в съответствие с Манифеста за българската кирилица. По този повод от организацията са заложили на прости, изчистени и модерни дизайнерски форми. Така новият стандарт се различава и е уникален за нашата метросистема. Същевременно цялата информация е двуезична, на български и английски език. За да се избегнат неточни преводи от "Спаси София" са се консултирали с транспортни специалисти от Лондон и Ню Йорк.

От неправителствената организация призовават хората да споделят своето мнение за новите табели, като изпратят имейл на info@spasisofia.org или напишат лично съобщение във Facebook страницата им на адрес: facebook.com/spasisofia.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички