Московски се надява на добър концесионер на летище "София", въпреки милионите задължения


Московски се надява на добър концесионер на летище "София", въпреки милионите задължения
Снимка: БГНЕС

3892

Проблемите с летище "София" са няколко. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на блицконтрола в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, предаде БГНЕС.

Единият от тях е свързан с неизплатени задължения от близо 50 млн. лв. на авиокомпанията "България ер". Московски обяви, че преди 2 седмици е подписано споразумение с погасителен план и 10 млн. лв. от задълженията към летището са изплатени.

Същевременно 27 млн. лв. на летище "София" са останали блокирани в КТБ. До месеци трябва да приключи и процедура, свързана с арбитражно дело, по което летището е осъдено да заплати 42 млн. долара. То е заведено във връзка със строеж на писта.

Московски припомни, че столичното летище е включено в концесионния план и изрази надежда, че ще се намери добър инвеститор.

Към момента са усвоени 76% от средствата по ОП "Транспорт", каза още министърът. Според Московски въпреки възникналите проблеми, процентът е сравнително висок и до края на годината той може да нарасне.

Московски съобщи, че е постъпило и инвестиционно намерение за концесия на летището в Горна Оряховица. Компанията е американска и иска да създаде допълнителна производствена база за рециклиране на самолети. Инвеститорът е поел ангажимент за създаване на 500-600 работни места, както и ангажимент за инфраструктурата да функционира като летище. Предстои анализ на предложението, а след това, най-късно до месец, то ще бъде внесено в Министерския съвет.

От отговорите на министъра стана ясно, че изграждането на АМ "Струма" по дефилето на реката ще струва 800 млн. лв., но търси възможност за по-леко преминаване, което ще намали разходите наполовина. Спестените пари пък ще дават възможност за изграждането на АМ "Хемус" с бюджетни средства.

Московски каза още, че е проведена среща с всички кредитори на БДЖ. Представено е предложение за 7-годишно разсрочване на задълженията, но все още няма официален отговор от кредиторите. "Преговорите бяха тежки, а банките – изключително агресивни, но самите кредиторите също нямат интерес дружеството да бъде поставено в несъстоятелност. Ние плащаме с голямо закъснение, но правим всичко възможно да влезем в нормалния ритъм", обясни той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички