Новият данък за такситата не мина на първо четене


Новият данък за такситата не мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

3637

Депутатите отхвърлиха на първо четене патентния данък за таксиметровите превози, предложен като промяна в Закона за местните данъци и такси. 71 народни представители гласуваха "за", против мярката се обявиха 38, а 42 се въздържаха.

Промените в Закона за местните данъци бяха приети по-рано тази седмица от бюджетната комисия по настояване на ГЕРБ. С тях за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община. Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.

Днес промените бяха основно подкрепени от народните представители от ПГ на ГЕРБ и двама от ПГ на АБВ, останалите парламентарни групи гласуваха с „против” и „въздържал се”. Участие в дебатите взе и министърът на транспорта Ивайло Московски, който заяви, че е необходим баланс между всички интереси, така че таксиметровата услуга да бъде в полза на потребителя и да не нанася щета на изпълнителя. „Предложението ми е да не се създава хаос в системата и да остане старият режим и още следващата седмица да се направи работна среща между всички заинтересовани страни и между първо и второ четене да се балансират интересите”, обясни Московски.

Според председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, с промените в закона, таксиметровите шофьори ще плащат местен данък в размер на 400 лева, но според опозицията, по този начин се натоварва цял бранш с допълнителни данъци и с промените се позволява на големите превозвачи да не плащат ДДС. Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че парламентарна група на ДПС ще се въздържи от подкрепа на промените в Закона за местни данъци и такси.

Таско Ерменков от БСП коментира, че в момента има големи таксиметрови компании, които издават пълномощни на шофьори и ги задължават да купуват таксита на лизинг. Той обясни, че почти всичко е за сметка на шофьора и е на негов гръб. Нека да се отнасяме сериозно с важните закони. „Те определят колко пари ще останат на хората да живеят. Бъдете разумни и недейте да влизате в лесната схема да събирате много пари и да оставяте малко на хората. Призовавам министър Московски да вземе отношение и да обясни какво се случва с таксиметровите шофьори с тази поправка. БСП няма да подкрепи този закон”, каза още Ерменков.

Йордан Цонев го репликира, като обясни, че те трябва да отчитат обороти, но не отчитат, не плащат корпоративен данък и го крият. „Който работи, трябва да си плаща данъците. Затова казах, че не е добре направен закона”, добави Цонев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички