Официално откриха метростанция "Витоша" (снимки)


Официално откриха метростанция "Витоша" (снимки)
Снимка: БГНЕС

5556

Новата метростанция "Витоша" в столичното метро бе официално открита. Тя се намира до кръстовището на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Сребърна" и се очаква да привлече още между 15 и 20 хил. души към пътникопотока.

"В нашето метро 1,3 км струва 21 млн. евро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро км ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре", каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването.

"Когато влаковете са еднакви, системите за сигурност са еднакви, материалите, надзорниците, проектантите са еднакви как постигаме 21 млн. евро на км, те постигат над 80 млн. евро. Това е най-ясната съизмеримост. Всичко е под земята, релсите, контактните мрежи, влаковете са еднакви, разликата е 80 млн. евро на километър средно, 160 млн. лева", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

"Минах да видя, защото съм мнителен човек и действително е направено много хубаво. Искам да благодаря на всички софиянци и на гостите за търпението, защото сега пак сме разкопали София по диагонал", заяви още той.

По думите на директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев от метростанция "Витоша" до метростанция "Сердика" се стига за 9 минути, а до НДК - за 7. В пиков час интервалът между влаковете е 6 минути, за непиковите 8-9 минути.

"Прогнозата е, че около 20 хил. души ще ползват метрото, това е перспективното натоварване. Вероятно от днес и първите дни ще започнат да го използват 10-15 хил. души, практиката показва, че постепенно този пътникопоток нараства", обясни инж. Братоев и допълни, че цялото метро ще се използва от над 350 хил. души.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допълни, че в момента се изпълняват седем километра от третата линия, заедно със седем метростанции. Очаква се до края на годината да започне изпълнението на още пет метростанции, така че през 2019 г. в София да има нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции.

Ето и как изглежда новата метростанция:

Снимки: БГНЕС

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички