Регионалният министър: Ветото на президента ще създаде проблем за АМ "Струма"


Регионалният министър: Ветото на президента ще създаде проблем за АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

2204

"Специално за АМ „Струма“ би могло да създаде проблем. Процедурата по налагане на вето и преодоляването му отново със законодателна инициатива, предполагам колегите народни представители ще се съобразят с някои от мотивите. Но трябва да си дадем ясна сметка за какво става въпрос с предложените промени."

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за  bTV.

"Тук става въпрос само за национални обекти, които са от национално стратегическо значение за страната. Не говорим за всички инфраструктурни обекти да минават на едно институционално обжалване. Да, президентът има своите аргументи. Ветото върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за АМ „Струма“. Властта вече е взела вече решението," допълни още той.

"Респективно то трябва да се съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС. От икономическа и технологична гледна точка най-адекватен вариант е полуизточният. Трасето към Гърция остава по съществуващата част на Кресненското дефиле, с уширяване, изправяне на завои, изграждането на необходимата екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В посока София шосето се качва източно над дефилето, с изграждане на 5 възела, с 6 свързвания между двете трасета и връзката между всички общински пътища с направленията на новото трасе източно от дефилето", допълни още Нанков.

Министърът поясни, че дефилето на Кресна е най-сеизмичният район в България.

По думите му това е алтернативата, с която да се осигури сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле. "Това е най-евтиният вариант. Това е най-безопасният вариант от гледна точка на здравето, живота на хората. Тунел със сигурност няма и не трябва да има. Основният ни приоритет е сигурността на преминаващите граждани", поясни министърът.

Относно санирането и проверка на опасен блок в Стара Загора, регионалният министър заяви:

"Ще се търси техническо решение за сградите, при които не са спазени изискванията. Това ще се поеме от програмата“. „Санирането не е спряло, продължаваме. Спекулира се по темата. В момента имаме готови 580 сгради, санират се 565, до тези 2022 сгради, които са със сключени договори има наличен финансов ресурс, ще остане и за още сгради от тези 2 млрд. лв. "

По повод първи 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ и каква оценка си дава, Николай Нанков заяви:

"Мисля, че не е нормално и етично да се самооценявам. В нашето ведомство продължихме доста добри практики, а и стартирахме. Оценката се права от гражданите. Винаги може повече, Бъдещето ще докаже, че ще се справим с тежките задачи."

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички