Неиздаване на касови бележки и неплащане на извънреден труд са най-честите нарушения в Слънчев бряг


Неиздаване на касови бележки и неплащане на извънреден труд са най-честите нарушения в Слънчев бряг
Снимка:

3174

Неиздаване на касови бележки и неплащане на извънреден нощен труд са двете най-чести нарушения, които собствениците и управители на заведения в курорта Слънчев бряг допускат. Това са установили проверките на Националната агенция за приходите и Главната инспекция по труда през месец юни. Данните са изнесени от министрите Владислав Горанов и Зорница Русинова, предаде БГНЕС.

1259 проверки на търговски обекти са извършени на територията на НАП-Бургас през юни месец тази година, наложени са административни наказания за 161 900 лв. Само за периода 17-19 юни 2016 г. в Слънчев бряг са извършени 103 проверки и са наложени глоби за 52 500 лв. 

Финансовият министър Владислав Горанов допълва, че през настоящия летен туристически сезон за първи път се прилага програма, която има за цел превантивна дейност спрямо търговци, които допускат отклонение от облагане на оборота. За първи път служители на НАП, които са в униформено облекло, извършват обходи на търговските обекти, като съвместно с органите на МВР, целта е извършването на пълен мониторинг на движението на хранителните стоки, алкохол, цигари, както и контрол върху свързаността на фискалните устройства със сървърите на НАП. “При контролните действия на съвместните екипи се събират и данни за собствениците на луксозни леки автомобили”, допълва Горанов.

През юни месец на територията на Бургаска област Главната инспекция по труда е извършила проверки на общо 269 обекта, 131 от които на територията на “Слънчев бряг”. Най-честите нарушения са: неплащане на нощен труд, неплащане на допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, липса на график за работа, липса на инструкции за безопасна работа, липса на сключен и регистриран в НАП трудов договор, неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки.

Преди време собственици на заведения в Слънчев бряг изразиха недоволство от масовите проверки и призоваха властите да бъдат дискретни при извършване на контролната дейност, за да не създават дискомфорт на клиентите. Отправени бяха твърдения, че платежоспособни българи вече са преустановили посещенията на популярни нощни барове в курорта. Проверките на контролните органи бяха засилени след престрелката в заведение на курорта на 8 юни, когато един човек бе убит, а подземният бос Димитър Желязков – Митьо Очите бе тежко ранен.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички