Туристите в Банско намалели с 10% през януари и февруари


Туристите в Банско намалели с 10% през януари и февруари
Снимка:

3646

10% по-малко туристи отчитат в зимния ни курорт Банско за първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Зимният ски сезон се очаква да продължи до средата на април, тъй като има добри условия за каране на ски в Пирин, съобщава националната телевизия.

Голяма част от гръцките туристи тази зима не са били сред гостите на курорта. Не са дошли и тези, които за да пристигнат у нас, минават през Солун. Оттам до България повече от месец пътищата бяха блокирани от стачки на гръцките фермери. Хотелиери отчитат лек отлив и заради опашките на единствената кабинкова линия, която извозва скиорите до пистите, а съществуващите писти не стигат за желаещите да спортуват в планината.

"Ние търсим развитие ние имаме устойчив продукт, който се базира на различни пазари, но все пак не можем да отчетем, че не е само гръцката криза, не е само липсата на сняг, много са субективните събития липсата на адекватно решение за развитието на ски зона Банско като цяло", заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. 

Тук сезонна работа намират хора от цяла България, а целогодишно местните жители.

”Ако няма ски зона в Банско това значи, че ние сме обречени просто, ние няма с друго с какво да се прехранваме”, коментира местен жител.

"Над 80% от хората в Банско пряко или непряко са заети в туризма говорим и за ресторантьори и за хотелиери говориме и за магазините които работят – търговия, ако щете животновъдите, земеделците, затова изключително важно е да направиме втората кабина и да уплътниме още ски зоната да направим модерна ски зона в Добринище", каза Георги Икономов, кмет на община Банско. 

И все пак туристи има и през този сезон. Предимно от Румъния, Сърбия, Македония, малко от Русия, а през почивните дни около 3-ти март Банско за почивка са избрали и доста българи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички