След 170 години: Siemens напуска Русия, но ще плати висока цена


След 170 години: Siemens напуска Русия, но ще плати висока цена
Снимка: Wikimedia Commons

4844

Германският конгломерат Siemens ще напусне Русия заради войната в Украйна, след като понесе 600 млн. евро загуби през второто тримесечие. След началото на руската инвазия в Украйна, компанията реши да не започва нови проекти в страната. А днес официално съобщи, че ще се изтегли от руския пазар.

"Днес обявяваме решението си да извършим контролиран процес по прекратяване на нашите индустриални бизнес дейности в Русия", каза главният изпълнителен директор Роланд Буш, цитиран от Reuters.

Шефът на Siemens нарече военния конфликт "повратна точка в историята". "Ние, като компания, ясно и категорично осъдихме тази война. Всички ние сме трогнати от войната като човешки същества. И финансовите данни трябва да останат на заден план пред лицето на трагедията. Въпреки това, както много други компании, ние усещаме въздействието върху нашия бизнес", каза Буш.

Siemens има 3000 служители в Русия, където работи от 170 години. За първи път стъпва в страната през 1851 г., за да достави устройства за телеграфната линия между Москва и Санкт Петербург. Руският пазар в момента формира около 1% от годишните приходи на компанията, като по-голямата част от дейността ѝ в страната е насочена към поддръжка и ремонт на високоскоростни влакове.

Цената на войната и санкциите

Германската индустриална и технологична група става последната мултинационална компания, която обяви загуби, свързани с решението си да напусне Русия след инвазията от 24 февруари. Няколко компании, от пивоварите Anheuser-Busch InBev и Carlsberg до производителя на спортни стоки Adidas, автомобилния производител Renault и няколко банки, отчитат разходите за спиране на операциите в Русия или изтегляне от страната. Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро

Siemens отчита 600 млн. евро загуби през второто тримесечие, които са свързани най-вече с бизнеса ѝ за производство на влакове, пострадал вследствие на санкциите срещу Русия. Очакват се и допълнителни загуби, главно от непарични такси, свързани със закриването на нейни дружества, преоценка на финансови активи и разходи за преструктуриране. Финансовите щети могат да са на стойност стотици милиони евро.

Нетната печалба на компанията се свива наполовина (спад с 49%) през последното тримесечие до 1,21 млрд. евро спрямо година по-рано. Това е доста под очакваните от анализаторите 1,73 млрд. евро. Индустриалната печалба е 1,78 млрд. евро, спадайки с 13% спрямо година по-рано и също не оправдава прогнозите.

Въпреки това търсенето на продуктите и услугите ѝ остава стабилно, като поръчките са с 22% по-високи на годишна база. Приходите на германският конгломерат се увеличават до 17,04 млрд. евро.

Анализаторът на JP Morgan Андреас Вили описва резултатите като "смесени със силни поръчки, водещ за индустрията растеж в автоматизацията и силно преобразуване на пари в брой".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Все по-малко работа и все повече бедни в Русия

Русия страда: Работните места се топят, изтичат мозъци

200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички