X.com: Защо Илон Мъск реши да погребе бранда Twitter?


X.com: Защо Илон Мъск реши да погребе бранда Twitter?
Снимка: Getty Images

3934

Емблематичното лого на Twitter с птицата, по-известна като "Лари", е заменено с илюстрация на буквата X.

Още в неделя Илон Мъск се закани, че ще смени лицето на Twitter, а новото лого, което Мъск получи от последователите си в платформата, се появи в приложението в понеделник сутринта.

"Изключително рядко нещо, в живота или в бизнеса, е да получиш втори шанс да направиш още едно голямо впечатление", заяви Линда Яккарино, главен изпълнителен директор на X Corp. "Twitter направи наистина огромно впечатление и промени начина, по който общуваме. Сега X ще отиде още по-далеч, преобразявайки глобалния градски площад."

Преобразяването на Twitter се случва за по-малко от година, имайки предвид че Мъск придобива компанията миналата есен за 44 млрд. долара, с което бизнесът беше включен в една от холдинговите компании на Мъск - X Holdings II, Inc.

Използването на буквата Х е почерг, който се повтаря в много елементи от компаниите на Илон Мъск. Преди да се появи PayPal, съществуваше X.com - домейн, който сега пренасочва към Twitter.com. Освен това първият електрически луксозен кросоувър SUV на Tesla беше наречен Model X. И космическата компания на Мъск, SpaceX, също включва буквата, пише Yahoo Finance.

Междувременно Twitter се сблъсква с голяма конкуренция за потребители от нови предложения като Spill и Meta's Threads, които се развиват с доста бързи темпове.

"Мисля, че това е признак на отчаяние", споделя Маркъс Колинс, професор по маркетинг в Ross School of Business към Университета на Мичиган. "Няма какво друго да се говори, освен че нещата не вървят толкова добре, независимо дали става въпрос за стартирането на Threads, стартирането на Spill ... Така че, ако не ви харесва това, което се говори, сменете канала."

Мъск представи новото лого на Twitter с буквата "Х"

Работник премахва наименованието и логото на Twitter ot централата на компанията в Сан Франциско;

Снимка: Getty Images

Въпреки това има някои бизнес причини, поради които промяната може да има смисъл за компанията, като например приближаването до целта на Мъск за създаване на супер приложение и отбелязването на промяна за компанията след нестабилната година на съкращения, непопулярни промени в платформата и напускане на потребители и рекламодатели.

Преминаване към X, "приложението за всичко"

Илон Мъск системно споделя за създаване на приложение, което да включва множество услуги, като тези, предлагани от мегафирми като Alibaba и Tencent, собственик на WeChat, супер приложение за съобщения, игри, плащания и др. Възможно е също така да бъде вдъхновена от екосистемата на Apple.

Според Мъск ребрандирането на Twitter в X е първата стъпка към началото на приложението за всичко.

Илон Мъск променя режима на Twitter, за да осъществи бъдещите си виждания за платформата, като същевременно балансира изискванията на рекламодателите и активните потребители.

"Х" е бъдещото състояние на неограничена интерактивност - съсредоточена в аудио, видео, съобщения, плащания/банкиране - създаваща глобален пазар за идеи, стоки, услуги и възможности. Задвижван от изкуствен интелект, X ще свърже всички ни по начини, които едва сега започваме да си представяме", написа Яккарино за X.

Twitter не е единствената компания за социални мрежи, която променя визията си в подходящ момент.

Twitter сменя логото си

Илон Мъск реши да остави бранда Twitter в миналото;

Снимка: Getty Images

През 2021 г. Facebook се ребрандира на Meta Platforms, за да комуникира фокуса си върху метавселената и да се дистанцира от противоречията. Години преди това името на Facebook се оказа забъркано в кампании за бойкот "Спрете омразата с цел печалба" през 2020 г. и в скандала с данните на Cambridge Analytica през 2016 г., който в последствие разклати цената на акциите ѝ.

По подобен начин промяната на Twitter на X може да подчертае друг приоритет - да се дистанцира новата компания и нейните цели от неотдавнашните предизвикателства пред Twitter.

Ребрандирането идва приблизително 16 месеца преди това, което според ръководителите ще бъде "оръжие" през 2024 г. на президентските избори в САЩ, а компаниите за социални медии все още не са определили каква ще бъде политиката им по отношение на политическите реклами.

Twitter вече струва едва 33% от това, което Илон Мъск плати за компанията

Ако е успешна, X може да успее да се отърве от част от багажа на Twitter и да задържи рекламодателите с приложение, което осигурява по-дълбок обхват със семейство от услуги.

Но успехът на такова супер приложение зависи от това дали потребителите се доверяват на Мъск, особено при несигурността от споделянето на лични данни.

"Това е сигурно предложение, но не мисля, че темпераментът на САЩ ще приветства компания, която ще има толкова голям обем от нашата информация, от нашите неща в ежедневието ни", каза Колинс. "В нагласите на САЩ има твърде много цинизъм, за да се доверим на една компания да притежава всички тези неща."

Източник: Yahoo Finance

Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден

Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT

Служители на Twitter съдят компанията за отказва да им плати бонуси за 2022 година

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички