Биткойнът прехвърли цена от над 30 000 долара за първи път от юни 2022 г.


Биткойнът прехвърли цена от над 30 000 долара за първи път от юни 2022 г.
Снимка: iStock

2084

Биткойнът покори 10-месечен връх, като се изкачи до цена от над 30 000 долара за първи път от юни 2022 г. насам, като поскъпна с над 80% от началото на годината.

Скокът е дори по-интензивен от близо 20% ръст на Nasdaq 100 – с който биткойн обичайно е в тандем, и възстановява част от загубите на дигиталния токен от 2022 г. след поредица от обрати, свързани с криптовалутите. Все пак цената на биткойна остава с повече от 50% под историческия си връх от ноември 2021 г. Биткойнът достигна невиждани за последните месеци нива

„30 000 евро е много важен таван както по технически, така и по фундаментални причини. Съпротивата се натрупваше в продължение на 3 поредни седмици и сега най-накрая беше пробита. Това е първият път, в който преминаваме това ниво след срива на тера/луна и Three Arrows Capital. По същество това означава, че цената се е възстановила напълно от Celsius, FTX и регулаторните репресии в САЩ“, заяви Мати Грийнспан, главен изпълнителен директор на Quantum Economics пред Bloomberg.

Пробивът на биткойн над 30 000 долара се случва след т.нар. пресичане на лентата на Болинджър, при което историческата волатилност спадна до най-ниското ниво от януари. Свиването тогава доведе до рязко движение нагоре, което изглежда подобно на пробива нагоре във вторник. Трейдърите, които следват техническите модели, може да погледнат към зоната на 30 800 долара като първа потенциална цел, последвана от 31 200 долара.

И все пак – криптоиндустрията още е изправена пред огромен контрол. Крипто борсата Coinbase Global обяви, че е получила известие от Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), в което се заявява намерението ѝ да заведе дело за принудително изпълнение. А освен това SEC е завела дело срещу криптомагната Джъстин Сун за предполагаемо нарушение на правилата за ценни книжа в случай, който според Сун е неоснователен. Освен това Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ съди основателя на Binance Чанпен Джао и неговата криптоборса за нарушения на правилата за деривати, въпреки че Binance заяви, че не е съгласна с много от заключенията на ведомството.

Но дори и на този фон ралито на биткойн набра сила през последния месец след срива на 3 американски банки, което възроди наратива сред биковете на биткойн, че токенът предлага по-привлекателна алтернатива на традиционните финанси.

Освен това според анализаторите спадът на ликвидността до 10-месечно дъно – след като маркетмейкърите загубиха достъп до американските банкови активи, осигурявани от Silvergate Capital и Signature Bank – също може да обясни отскока, поне отчасти. При по-малък обем на търговията ценовите колебания могат да изглеждат по-драматични.

„Поръчките са малко, а търговската активност е потисната. При тези обстоятелства е възможно да наблюдаваме ценови действия, които е трудно да се обяснят с една причина“, посочва Страхиня Савич, ръководител на отдела за данни и анализи във FRNT Financial.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Биткойн записа най-доброто тримесечие от 2 г. насам, изпревари златото, Етериум и Nasdaq

Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички