Цената на петрола остава заложник на политическия риск, пазарите реагираха на промяната в тона на Фед


Цената на петрола остава заложник на политическия риск, пазарите реагираха на промяната в тона на Фед
Снимка: iStock

2275

Цената на петрола записва леко повишение в сряда, тъй като инвеститорите се борят с перспективите за нарушаване на доставките в резултат на ескалацията в Близкия изток.

Петролът сорт Брент поскъпна с 26 цента или 0.3% до 87.91 долара за барел към 6:10 часа българско време. Щатският лек суров петрол WTI добави 17 цента или 0.2% до 86.14 долара за барел.

И двата сорта петрол поскъпнаха с над 3.50 долара за барел в понеделник, тъй като военните сблъсъци повишиха страховете, че конфликтът може да се пренесе отвъд Газа, но цените спряха възходящия си ход във вторник, пише Reuters.

Израел произвежда много малко суров петрол, но пазарите се притесняват, че конфликтът може да ескалира и да навреди на доставките в Близкия изток, влошавайки очаквания дефицит за останалата част от годината.

„Все още съществува риск това да ескалира, особено ако има някакво иранско участие. При този сценарий по-строгото прилагане на санкциите на САЩ срещу иранския петрол би стегнало петролния пазар до 2024 г.“, казват Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от ING банка, в бележка до клиентите.

ОЩЕ: Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Официални представители на САЩ сочат с пръст Иран като съучастник в атаката на Хамас срещу Израел, но достоверни доказателства за ролята на Ислямската република все още не се появяват. Политическият риск попречи на цените на суровия петрол да паднат допълнително.

Израел твърди, че е разрушил части от Газа като отмъщение за нападенията на Хамас. Поддържайки пазарите на ръба, мощни иракски и йеменски въоръжени групи, свързани с Иран, заплашиха да атакуват интересите на САЩ с ракети и дронове, ако Вашингтон се намеси в подкрепа на Израел.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия заяви във вторник, че засилва усилията с партньорите си за предотвратяване на ескалацията на ситуацията в Газа и съседните райони и потвърди подкрепата си за стабилизиране на петролните пазари.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Спрямо кошница от валути, доларът се понижи до двуседмично дъно до 105.75. По-слабият долар прави суровия петрол по-евтин за притежателите на други валути, което може да увеличи търсенето му .

Няколко служители на Федералния резерв през последните дни предположиха, че централната банка на САЩ не трябва да повишава допълнително лихвените проценти.

В резултат на тази промяна в тона, освен отстъпление на щатския долар, бе наблюдаван и ръст на азиатските фондови пазари, макар инвеститорите да гледат предпазливо на събитията в очакване на данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък.

Индексът S&P 500 се повиши през нощта, а най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеански акции извън Япония се повиши с 1.3% до двуседмичен връх в сутрешната търговия. Японският Nikkei се покачи с 0.5%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола спря възходящия си ход, щатският долар с леко отстъпление

Русия отмени голяма част от забраната за износ на дизел

Преди да харчиш днес: Цените на петрола в баланс между ОПЕК+ и спада в търсенето (05.10.2023 г.)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички