Цената на петрола се понижи, след като Израел обяви, че е приключил с ударите в Газа


Цената на петрола се понижи, след като Израел обяви, че е приключил с ударите в Газа
Снимка: iStock

2110

Цените на петрола се понижиха в началото на азиатската търговия в понеделник, след като Израел заяви, че е „приключил“ с извършването на серия от удари в южната част на Газа, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент поевриняват с 78 цента, или 0,95% до 81,41 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 64 цента, или 0,83%, до 76,20 долара за барел.

Геополитически рискове, включително опасения за разширяване на израелско-палестинския конфликт в региона и потенциално прекъсване на доставките на петрол в Близкия изток, тласнаха цените нагоре с около 6% миналата седмица.

Израелската армия заяви в понеделник, че е извършила „серия от удари“ по южната част на Газа, които вече са „приключили“, дни след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на палестинската групировка „Хамас“ за прекратяване на огъня.

Снимка: iStock

Логистичните смущения в Червено море остават в центъра на тревогите на инвеститорите. Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) обяви рано в понеделник, че е получила доклад за кораб, атакуван от две ракети, идващи от Йемен.

Присъединените към Иран бунтовници хути в Йемен, които контролират най-гъсто населените региони на страната, многократно изпращаха дронове и изстрелваха ракети по търговски кораби от средата на ноември.

Те казват, че атаките са отговор на военните действия на Израел в Газа. Военната кампания разтърси глобалното корабоплаване, като накара няколко компании да спрат пътуванията до Червено море и да изберат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.

Въпреки че опасенията за доставките в Близкия изток останаха относително повишени, новините от САЩ намалиха някои тревоги.

Снимка: iStock

Американските енергийни фирми увеличиха броя на активните платформи за петрол и природен газ до най-високото си ниво от средата на декември, което потенциално сигнализира за увеличение на добива. Вътрешното производство се върна миналата седмица до рекордните 13,3 млн. барела на ден.

Притесненията относно търсенето останаха, тъй като служител на Федералния резерв заяви, че няма интерес да препоръчва намаляване на лихвите. По-високите лихви забавят икономическия растеж, което ограничава търсенето на петрол.

Търговията в азиатските часове се очаква да бъде слаба, тъй като по-пазарите в по-голямата част от региона, включително Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Виетнам и Малайзия, са затворени за празници.

Финансовите пазари в континентален Китай са затворени по случай Китайската Нова година, като те ще възобновят търговията в понеделник, 19 февруари. Търговията в Хонконг ще бъде възобновена на 14 февруари.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст

Петролът поскъпва, подркепен от отслабващия долар и отказа на Израел за примирие

Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното

Цените на петрола се покачват в очакване на примирие между Израел и "Хамас"

Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички