Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст


Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст
Снимка: iStock

1337

Цените на петрола се понижават леко в петък, но са напът да отбележат седмични ръстове, тъй като ситуацията в Близкия изток остава напрегната, след като Израел отхвърли предложението на „Хамас“ за прекратяване на огъня, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 6 цента, или 0,07%, до 81,57 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate поскъпват с 12 цента, или 0,16% до 76,34 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 3% по време на предишната сесия, след като израелските сили бомбардираха южния граничен град Рафа в четвъртък, тъй като премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Напрежението покрай конфликта поддържа цените на петрола високи и както Брент, така и WTI се очаква да поскъпнат с повече от 5% за седмицата.

„Повишенето на цените вчера изглеждаше малко преувеличено, при положени, че нямаше някаква сериозна промяна във фундаменталните показатели“, коментира ръководителят на отдела за изследване на суровините на ING Уорън Патерсън.

„Все още смятам, че търговията ще остане в границите на диапазона, с който свикнахме напоследък предвид сравнително комфортния петролен баланс“, коментира той.

Снимка: iStock

Американски власти отправиха най-острите си критика досега към Израел за цивилните жертви в Газа, след като израелските сили се насочиха към град Рафах.

Делегация на „Хамас“ пристигна в Кайро в четвъртък за преговори за прекратяване на огъня с посредниците Египет и Катар.

Въпреки че конфликтът подкрепя цените, той не повлия добива на петрол.

Добивът от страни извън ОПЕК като Норвегия и Гвиана се увеличава, а Русия ще изнася повече суров петрол през февруари, отколкото планираше преди това, след комбинация от атаки с дронове и технически прекъсвания в нейните рафинерии, които биха могли да нарушат обещанието ѝ пред ОПЕК+ да ограничи продажбите.

Според споразумението с ОПЕК+, Русия се ангажира да намали добива на суров петрол на 9,5 млн. барела на ден. Освен това доброволно намалява износа на суров петрол с 300 000 барела на ден и износа на горива с 200 000 барела на ден спрямо средното ниво за периода май-юни.

Рисковете от дефлация в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, също натежават на световните цени на петрола, заяви анализаторът на IG Тони Сикамор.

„Мисля, че по-ниските цени на суровия петрол в Азия до голяма степен се дължат на слабостта на китайските фондови пазари и последиците от последните резултати за индкеса на потребителските цени в Китай, които допълнително потиснаха доверието в навечерието на Лунната Нова година“, добави той.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпва, подркепен от отслабващия долар и отказа на Израел за примирие

Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното

Цените на петрола се покачват в очакване на примирие между Израел и "Хамас"

Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите

Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ остави непроменена политиката си за съкращения на добива

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички