Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното


Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното
Снимка: iStock

1041

Цените на петрола са стабилни в сряда, след като индустриалните данни показаха, че америакнските запаси отчетоха, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали по-малко от очакваното и САЩ намалиха прогнозата си за ръста на производството на петрол в страната, облекчавайки опасенията за потенциално свръхпредлагане, предаде Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпват с 32 цента, или 0,42% до 78,91 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI се покачи с 40 цента, или 0,55% с до 73,71 долара.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с 670 000 барела през седмицата до 2 февруари, доста под прогнозите за ръст от 1,9 млн. барела на анализатори, анкетирани от Reuters.

Седмичните данни на правителството на САЩ за петролните запаси ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

За 2024 г. Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) намали прогнозата си за ръст на вътрешния добив на петрол със 120 000 барела на ден до 170 000 барела на ден, което е значително под миналогодишното увеличение от 1,02 млн. барела дневно.

EIA също прогнозира, че производството в САЩ няма да надхвърли рекорда от декември 2023 г. от над 13,3 млн. барела на ден до февруари 2025 г.

Снимка: iStock

Прогнозата засили аргумента, че пазарът на петрол ще бъде балансиран през 2024 г., казаха анализатори от Haitong Futures в бележка, добавяйки, че очакват цените на петрола да останат в диапазон от 10 долара около сегашните нива.

Междувременно американски, катарски и египетски посредници подготвиха дипломатически натиск за преодоляване на различията между Израел и „Хамас“ относно плана за прекратяване на огъня за Газа, след като палестинската група отговори на предложението за продължителна пауза в боевете и освобождаване на заложници.

Търговците следят ситуацията в Близкия изток, особено атаките срещу кораби от подкрепяните от Иран бунтовници хути в решаващото Червено море, които нарушиха трафика през Суецкия канал – най-бързият морски маршрут между Азия и Европа, през който преминават почти 12% на световната търговия с петрол.

Хутите казаха във вторник, че са изстреляли ракети по два кораба в Червено море, причинявайки щети на корабите.

„Като се има предвид засиленият геополитически риск, търговията с ограничен диапазон и липсата на рискова премия може да изненада някои“, казват анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти в бележка.

„Важно е да запомните, че макар да виждаме смущения в търговските потоци в резултат на развитието на Червено море, производството на петрол остава непроменено в резултат на това“, добавят те.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се покачват в очакване на примирие между Израел и "Хамас"

Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите

Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ остави непроменена политиката си за съкращения на добива

Цените на петрола се понижиха, въпреки очакванията за намаляване на лихвите в САЩ

Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички