Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите


Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите
Снимка: iStock

1258

Цените на петрола се повишиха в понеделник, възстановявайки се от резките спадове миналата седмица, след като Вашингтон се закани да атакува отново подкрепяната от Иран групировка на хутите в Близкия изток, след като украинските дронове удариха най-голямата рафинерия в южната част на Русия, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 10 цента, или 0,13%, до 77,43 долара за барел, а цените на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се почевтинява с 1 цента или 0,01% повече до 72,29 долара за барел.

И двата бенчмарка приключиха миналата седмица със спад от около 7%, след като по-силните от очакваното данни за работните места в САЩ сигнализираха, че лихвите може да бъдат намалени по-късно. Същевременно се появиха спекулации за прекъсване на конфликта между Израел и „Хамас“.

„Надеждите за примирие между Израел и „Хамас“ подкрепиха този спад на цените миналата седмица“, коментираха анализатори на ING в бележка.

Инвеститорите остават предпазливи от всякаква ескалация на конфликта в Близкия изток, след като САЩ сигнализираха за нови удари срещу подкрепяните от Иран групировки в региона в отговор на смъртоносна атака срещу американски военни в Йордания.

Снимка: iStock

САЩ продължиха с борбата си срещу йеменските хути, нанасяйки редица удари срещу тях в събота, след като нападенията на търговски кораби от бунтовниците доведоха до нарушения по ключови маршрути за доставка на петрол, макар че доставките до голяма степен не бяха засегнати.

„Като се има предвид, че амерканските военни избягват да атакуват директно Иран, смятаме, че преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ ще вземат превес и ще намалят напрежението в Близкия изток“, заяви анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар.

„Петролните пазари вероятно ще продължат да отчитат рисковете от прекъсване на доставките в Близкия изток“, команетира анализаторът в бележка до клиенти в понеделник, добавяйки че това вероятно ще задържи цената на фючърсите върху Брент под 80 долара за барел.

В петък Министерството на правосъдието на САЩ обяви обвинения за избягване на санкции и конфискации, свързани с мрежа за трафик на петрол, която според него финансира иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

Снимка: iStock

Той конфискува над 520 000 барела ирански петрол, за който са наложени санкции, на борда на танкера Abyss, който е пуснал котва в Жълто море по пътя за Китай.

Бюджетът на Иран предвижда продажби на петрол в размер на 1,35 млн. барела на ден за иранската година, започваща март 2024 г., което представлява около 1,3% от световнот предлагане от 103,5 млн. барела дневно, сочат прогнози на Международната агенция по енергетика.

В Русия два украински дрона удариха най-голямата петролна рафинерия в южната част на страната в събота, заяви източник от Киев, което беше една от последните атаки, които свиха руският износ на нафта, използвана в нефтохимическата промишленост.

Лукойл, която притежава рафинерия във Волгорад, произвежда 300 000 барела, по-късно заяви, че съоръжението работи нормално.

В САЩ електрозахранването в петролната рафинерия на BP с капацитет 435 000 барела дневно в Уайтинг, Индиана, беше възстановено до обяд в петък, но източници заявиха, че копанията още не е определила дата за възстановяване работата на завода.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ остави непроменена политиката си за съкращения на добива

Цените на петрола се понижиха, въпреки очакванията за намаляване на лихвите в САЩ

Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай

Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички