Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай


Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай
Снимка: iStock

818

Петролът поевтинява в сряда, тъй като слабите икономически данни от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, натежаха върху перспективите за търсенето. Цените обаче са напът да отбележат първия си месечен ръст от септември насам, тъй като задълбочавашите се конфликти в Близкия изток засилиха опасенията за предлагането, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от Брент поевтиняват с 24 цента, или 0,29%, до 82,26 долара за барел, а цената на фючърсите върху амерканския WTI се понижава с 21 цента, или 0,27% до 77,61 долара за барел.

Производствената активност в Китай, втората по големина икономика в света се е свила за четвърти пореден месец през януари, сочат данните от официално проучване в сряда, което предполага, че икономическата инерция се е загубила в началото на 2024 г.

Прогнозите на редица анализатори, включително на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), очакват ръст на търсенето на петрол през 2024 г. дължащ се основно на потреблението в Китай, а признаците за забавяне на икономиката на страната влошават тези прогнози.

Снимка: iStock

„Китайският производствен сектор остава под натиск на фона на слабото възстановяване и недостатъчното външно търсене“, коментира Лин Сон, главен икономист в ING, в бележка.

Въпреки това и двата основни бенчмарка на петролния пазар се очаква да се повишат този месец, след като конфликтът между Израел и „Хамас“ се разшири до военноморски сблъсък в Червено море между САЩ и подкрепяните от Иран бунтовници хути, който наруши маршрутите на танкерите, превозващи петрол и природен газ и увеличи разходите за доставка.

Други бойни групировки в региона също нанесоха удари по американските сили в Ирак, Сирия и Йордания.

Както Брент, така и WTI се очаква да се покачат с над 7% през януари.

Снимка: iStock

Все пак разрастването на конфликта в Близкия изток не успя да засегне действителния добив, а опасенията за по-нисък ръст на търсенето на петрол ограничиха поскъпването покрай геополитическото напрежение.

„Основният проблем с утвърждаването на бичите настроения на пазара е, че технически картината остава меча и последните събития тепърва ще бъдат отразени при цените“, сред които и смъртоносна атака с дрон срещу американски войски близо до границата между Йордания и Сирия миналата седмица, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор от IG.

Данните за запасите от суров петрол в САЩ на Американския петролен институт (API) дадоха смесени сигнали. Запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 2,5 млн. барела през седмицата, приключила на 26 януари, според източници, цитиращи данни на API. Запасите от бензин са се увеличили с 600 000 барела, а запасите от дестилати са се свили с 2,1 млн. барела.

Правителствените данни за американските петролни запаси трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола достигнаха максимум от декември

Петролът поскъпва заради рязък спад на американските запаси

Цените на петрола са разнопосочни в началото на седмицата

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички