Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток


Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

1070

Цените на петрола се повишават в понеделник, след като нова атака с дрон срещу американските сили в Йордания засили опасенията за прекъсване на доставките в Близкия изток, а йеменските хути хути увличиха атаките си срещу кораби в Червено море. През уикенда бунтовниците нанесоха най-мащабния си удар върху танкер на Trafigura, превозващ руско гориво, предава Reuters.

Рискът от разрастване на конфликта се случва в момент, в който руският износ на рафинирани продукти е напът са намалее, тъй като няколко рафинерии са в ремонт след атаки с дронове.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 44 цента, или 0,53%, до 83,39 долара за барел. А цената на фючърсите на американският лек суров петрол WTI поскъпна с 37 цента, или 0,47%, до 78,38 долара за барел.

„Вярваме, че смъртта на трима американски военнослужещи днес в Йордания бележи критичeн момент във войната в Близкия изток и поражда опасност от по-голяма намеса на САЩ в конфликта“, отбеляза анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт в бележка, добавяйки, че по-прекият сблъсък с Иран поражда опасност от прекъсване на доставките на енергоизточници в региона.

Търговецът на суровини Trafigura заяви в събота, че в момента оценява рисковете за сигурността на други свои кораби в Червено море, след като пожарникари потушиха пожар на танкер, атакуван от хутите.

Снимка: iStock

„Тъй като петролните танкери, свързани със САЩ и Великобритания, сега са застрашени от нови удари, пазарът вероятно ще промени оценката си за риска от прекъсванията на доставките“.

Миналата седмица и двата бенчмарка отбелязаха второто си поредно седмично поскъпване, което беше и най-сериозното такова от началото на войната в Газа, тъй като цените получиха подкрепа от опасенията за доставките в Близкия изток и Русия. Положителният икономически растеж в САЩ и признаците за нови китайски стимули засилиха очакванията за търсенето.

„Спокойствието около петролния пазар обаче се изпари“, коментира пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

Русия вероятно ще намали износа на нафта, използвана в нефтохимическата индустрия, с около 127 500-136 000 барела на ден, или около 1/3 от общия си износ, след като пожари блокираха рафинерии в Балтийско и Черно море, според данни от LSEG за проследяване на кораби.

На 1 февруари предстои онлайн среща на министри от държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол и съюзничките ѝ (ОПЕК+).

Въпреки това ОПЕК+ вероятно ще взене репение за добива на петрол за април и седмиците след това, заявиха източници от ОПЕК+, тъй като онлайн срещата през февруари ще се проведе твърде рано, за да бъде определена бъдещата политика за добив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола достигнаха максимум от декември

Петролът поскъпва заради рязък спад на американските запаси

Цените на петрола са разнопосочни в началото на седмицата

Цените на петрола се покачват, докато пазарите преценяват напрежението в Близкия изток

Цените на петрола нарастват на фона на оценката на ОПЕК за търсенето и напрежението в Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички