Цените на петрола се покачват, докато пазарите преценяват напрежението в Близкия изток


Цените на петрола се покачват, докато пазарите преценяват напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

1060

Цените на петрола поскъпват леко в петък, тъй като опасенията за геополитическото напрежение и прекъсванията в производството на петрол в САЩ на фона на студената вълна бяха засенчени от притеснения за забавяне на търсенето от Китай и прогнозите за високо предлагане, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се покачиха с 8 цента, или 0,1% до 79,18 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 11 цента, или 0,15% до 74,19 долара.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в четвъртък, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) се присъедини към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и прогнозира за силен растеж на търсенето на петрол в световен мащаб. За седмицата и двата основни сорта са напът да запишат повишение от около 1-2%.

В четвъртък МАЕ отново повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. и въпреки че тя остава по-ниска от очакванията на ОПЕК, от агенцията заявиха, че на пазара има добро предлагане, дължащо се на силния ръст на добива от страни извън ОПЕК.

Снимка: iStock

МАЕ очаква световното предлагане на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден до нов връх от 103,5 млн. барела на ден през 2024 г., благодарение на рекорден добив от Съединените щати, Бразилия, Гвиана и Канада.

Пакистан атакува сепаратистки бойци в Иран в четвъртък в ответна атака два дни след като Техеран заяви, че е ударил базите на друга групировка на територията на Пакистан.

„Тъй като напрежението в Близкия изток се разраства, трейдърите не искат да заемат къси позиции, но остават предпазливи с поддържането на дълги позиции, тъй като икономическото възстановяване на Китай остава слабо“, заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, отдел на Nissan Securities.

„Има и опасения, че конфликтът между САЩ и Китай може отново да е в центъра на вниманието с наближаването на изборите в САЩ, което би се отразило негативно на търсенето на енергоизточници“, допълва той.

„Освен ако напрежението в Близкия изток не ескалира допълнително, WTI вероятно ще продължи да се търгува в диапазона от 70-76 долара за барел“, прогнозира той.

Снимка: iStock

Два петролни танкера, които се бяха отклонили от Червено море, се върнаха и преминаха през протока Баб ал-Мандаб край брега на Йемен, показват данни от проследяване на кораби, въпреки че напрежението в региона продължава да прекъсва световното корабоплаване и търговия.

Движението на танкери през пролива Баб ал-Мандаб в периода 13-17 януари е намаляло с 58% спрямо същия период на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Vortexa.

Атаките срещу американски кораби от хутите продължиха и в четвъртък, почти седмица след като САЩ и Великобритания атакуваха техни мишени в Йемен.

Освен това Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в четвъртък съобщи за по-голямо от очакваното намаление на запасите от суров петрол от 2,5 млн. барела на фона на силно търсене от рафинериите през седмицата, приключила на 12 януари. Запасите от бензин и дестилати са нараснали до многогодишни върхове.

Междувременно около 40% от добива на петрол в Северна Дакота, най-големия производител на петрол сред американските щати, беше засегнат от екстремни студове и оперативни проблеми, обявиха в сряда от местния петролен регулатор.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се покачват докато пазарите преценяват напрежението в Близкия изток

Цените на петрола тръгнаха надолу на фона на данните за икономическия растеж на Китай

Икономическите опасения и напрежението в Червено море повлияха на цените на петрола

Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток

Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички