Икономическите опасения и напрежението в Червено море повлияха на цените на петрола


Икономическите опасения и напрежението в Червено море повлияха на цените на петрола
Снимка: iStock

959

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като опасенията за икономиката в световен мащаб надделяват над напрежението в Близкия изток, заради което множество петролни танкери бяха отклонени от маршрутите си, пише Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Brent поевтиняха с 8 цента, или около 0,1%, до 78,07 долара за барел, а цената на фючърсите на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate поевтиняха с 25 цента, или 0,34%, до 72,43 долара за барел след официалния празник на САЩ в понеделник.

„Опасенията за по-слаб икономически растеж натежаха върху настроенията на целия пазар на суровини. Това се случи въпреки нарастващото напрежение в Червено море“, коментираха анализатори от ANZ в клиентска бележка.

Някои опасения за това как може да се развие китайското търсене в краткосрочен план, след като централната банка на страната остави основния си лихвен процент без промяна (MLF) в понеделник, също оказват влияние на цените на петрола.

Снимка: iStock

„Тъй като Китайската централна банка не намали лихвите си на вчерашната среща, това потисна очакванията за по-сериозни стимули от страна на китайските власти, което от своя страна намали перспективите за търсенето на петрол, ограничавайки потенциалния ръст“, заяви пазарният анализатор на OANDA Келвин Уон.

Междувременно изключително ниските температури в САЩ, които може да засегнат добива на петрол и да възпрепятстват работата на големи рафинерии, също остават на преден план, допълват анализатори.

Производството на петрол в Северна Дакота вече се е свило с 400 000 – 425 000 барела дневно заради екстремни студове и произтичащи от тях оперативни проблеми.

„В момента участниците на петролния пазар заемат позиция на изчакване, тъй като засилването на геополитическото напрежение е компенсирано от натрупването на петролни запаси (в САЩ) по-рано“, заяви анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Снимка: iStock

Официалните данни за запасите на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) ще бъдат публикувани в четвъртък, с един ден закъснение тази седмица заради дългия уикенд в САЩ.

В Близкия изток йеменските хути ще разширят целите си в района на Червено море, като включат американски кораби, заяви в понеделник представител на подкрепяната от Иран групировка, като бойците се заканиха да продължат с атаките си след ударите на американски и британски сили.

Повече петролни танкери се отклоняваха от южната част на Червено море в понеделник, увеличавайки разходите за корабоплаване и времето, необходимо за транспортиране на петрол от едно място на друго.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток

Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Петролните цени са на кръстопът

Петролът поевтинява заради Саудитска Арабия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички