Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток


Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток
Снимка: iStock

1295

Цените на петрола се повишават в понеделник, докато търговците оценяват рисковете от прекъсване на доставките в Близкия изток след ударите на американските и британски сили срещу йеменските хути, атакуващи търговски кораби в Червено море ит месеци, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент нараснаха с 23 цента, или 0,29%, до 78,52 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate беше 72,71 долара за барел, с 3 цента, или 0,04%.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над от 2% миналата седмица, за да достигнат най-високите си нива в рамките на деня от началото на годината, след като американските и британските сили нанесоха десетки удари по въздух срещу мишени на хутите, които в продължение на месеци атакуват кораби в Червено море.

„Ескалацията на конфликта в Червено море създава рискове за предлагането. Засега обаче това не оказва никакво въздействие върху доставките на петрол. И предполагам, че трябва нещата да се влошат сериозно, преди това да се случи“, заяви Уорън Патерсън, ръководител на отдела за изследване на суровини в ING.

Снимка: iStock

В неделя йеменската групировка заплаши със „силна и ефективна ответна реакция“, след като САЩ нанесоха още един удар през нощта, засилвайки напрежението.

Президентът Джо Байдън каза, че Съединените щати са изпратили лично съобщение до Иран за атаките на хутите.

Няколко компании отклониха своите танкери от маршрута през Червено море, а много от тях промениха курса след ударите в петък, въпреки че търговците все още изчакват да разбрерат отговора на Иран и да оценят въздействието, което тези атаки ще имат върху доставките в Ормузкия проток, най-важната точка на пречистване на петролния поток в света.

„Тъй като конфликтът в Близкия изток в момента не засяга добива на петрол, рисковата премия, отразена в цените на петрола, сега изглежда не значителна на фона на предполагаема волатилност при опциите“, коментираха анализатори на Goldman Sachs в бележка.

Снимка: iStock

„Въпреки че според нас е малко вероятно да се случи наистина, ние смятаме, че цените на петрола биха се повишили с 20% през първия месец от прекъсването на доставките през Ормузкия проток и биха достигнали двойно по-високи стойности ако тези смущения се окажат по-продължителни“.

В Либия хора, протестиращи срещу предполагаемата корупция, заплашиха да затворят още две петролни и газови съоръжения, след като затвориха находището Шарара с производителност 300 000 барела дневно, на 7 януари.

В САЩ енергийните и газовите компании се подготвяха за екстремни студове по време на дългия уикенд за Деня на Мартин Лутър Кинг и очакваха рекордно търсене на газ.

Операторът на електропреносната мрежа в Тексас в неделя отправи призив към обществото за пестене на енергия.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Петролните цени са на кръстопът

Петролът поевтинява заради Саудитска Арабия

Петролът поскъпва в първата седмица от новата година

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички