Цените на петрола тръгнаха надолу на фона на данните за икономическия растеж на Китай


Цените на петрола тръгнаха надолу на фона на данните за икономическия растеж на Китай
Снимка: iStock

1422

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в сряда, след като данните за икономическия растеж в Китай, вторият по големина потребител на суров петрол в света, леко надхвърли прогнозите на анализаторите, пораждайки опасения за бъдещото увеличение на търсенето, докато силата на щатския долар намали апетита на инвеститорите за рискови активи, предаде Reuters.

Фючърсите на сортът Брент паднаха с 1,08 долара, или 1,38%, до 77,21 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) паднаха с 1,07 долара, или 1,48%, до 71,33 долара за барел.

Суровият петрол Брент поскъпна леко във вторник, докато цената на WTI падна, тъй като инвеститорите отчетоха отслабване на фундаментите в САЩ, но продължаващите военноморски и въздушни конфликти в Червено море увеличиха опасенията, че танкерите трябва да пренасочат маршрута си, за да избегнат района, увеличавайки разходите и времето за доставки.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. икономиката на Китай се е разширила с 5,2% на годишна база, което е малко под прогнозата на анализаторите, анкетирани от Reuters. Това поставя под въпрос прогнозите, че китайското търсене ще стимулира по-силен световен растеж на търсенето на петрол през 2024 г.

Снимка: iStock

Данните за китайския икономически растеж „не слагат край на насрещните ветрове около търсенето на суров петрол, като китайските перспективи за 2024 и 2025 г. са още мрачни“, казва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Петролната индустрия подкрепяше идеята, че въпреки неравното възстановяване търсенето на петрол от Китай е устойчиво и вероятно ще достигне рекордни нива през 2024 г.“, добави той.

Въпреки по-слабия от очаквания икономически растеж, производителността на петролните рафинерии в Китай през 2023 г. е нараснала с 9,3% спрямо година по-рано, което показва, че търсенето на петрол в страната е повишено, дори и да не е с темпото, което някои анализатори очакват.

Появиха се и признаци на стабилно китайско търсене, тъй като рафинериите в страната активно резервират петролни товари за доставка през март и април, за да попълнят запасите и да фиксират относително по-ниски цени и в очакване на по-голямо търсене през втората половина на 2024 г.

Освен това щатският долар се движеше близо до едномесечен връх в сряда, след като коментарите на служители на Федералния резерв на САЩ намалиха очакванията за агресивно понижение на лихвените проценти. По-силните зелени пари намаляват търсенето на деноминиран в долари петрол за купувачите, които плащат с други валути.

Снимка: iStock

„По-високите лихви могат да намалят перспективите за търсенето на петрол, тъй като икономическата активност обикновено се забавя на фона на по-високите лихвени проценти, оставяйки цените на петрола нестабилни“, коментира Сачдева.

Пазарът продължава да следи ситуацията в Червено море, въпреки че инвеститорите изглежда омаловажават заплахата от прекъсване на доставките, дори когато петролните танкери отклоняват курсовете си от този маршрут.

Във вторник САЩ нанесоха нови удари на хутите в Йемен, след като бунтовниците атакуваха гръцки кораб в Червено море.

„Въпреки че петролните бенчмаркове не са отразили атаките в Червено море, реалната цена на петрола и нефтопродуктите за потребителите се е повишила след смущенията в търговските потоци преминаващи през Червено море и Суецкия канал“, коментира в бележка Вивек Дар, стратег в Commonwealth Bank of Australia.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономическите опасения и напрежението в Червено море повлияха на цените на петрола

Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток

Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Петролните цени са на кръстопът

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички