Цените на петрола нарастват на фона на оценката на ОПЕК за търсенето и напрежението в Близкия изток


Цените на петрола нарастват на фона на оценката на ОПЕК за търсенето и напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

996

Цените на петрола се повишиха ранната търговия в четвъртък, тъй като ОПЕК прогнозира сравнително силен растеж на търсенето на петрол в световен мащаб през следващите 2 години, а пазарът наблюдава прекъсване на добива на петрол в САЩ на фона на студеното време и геополитическото напрежение в Близкия изток, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с 18 цента, или 0,23%, до 78,06 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 36 цента, или 0,5%, до 72,92 долара.

В месечния си доклад ОПЕК посочи, че световното търсене на петрол се очаква да нарасне със стабилните 1,85 млн. барела на ден през 2025 г. до 106,21 млн. барела на ден. За 2024 г. ОПЕК отбеляза ръст на търсенето от 2,25 млн. барела на ден, което е същото ниво от прогнозираното през декември.

Въпреки това, ръстовете на цените засега бяха ограничени, тъй като пазарът вижда смесени сигнали.

Снимка: iStock

„Цените на сорта Брент като цяло остават в диапазон, както беше през последните две седмици, тъй като участниците на пазара опитват да претеглят смесената динамика на търсенето и предлагането с преобладаващото геополитическо напрежение“, казва Йеа Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ и предизвикателните условия за икономическо в Китай продължават да хвърлят сянка върху перспективите за търсенето на петрол, добави Йеа, въпреки че пазарът остава предпазлив по отношение на геополитическите развития.

В Близкия изток се наблюдава нова ескалация на напрежението, след като Пакистан нанесе удари на територията на Иран, насочени срещу „укрития на терористи“, казва високопоставен служител на разузнаването пред Reuters в четвъртък. Това се случва 2 дни след като Иран извърши удари на територията на Пакистан.

Снимка: iStock

Междувременно в американския щат Северна Дакота, температурите под нулата по Фаренхайт (минус 18°C) доведоха до спад на добива на петрол с 650 000 до 700 000 барела на ден, което по-малко от половината от обичайния добив, обяви щатът.

Данните от правителството на САЩ за петролните запаси трябва да бъдат публикувани по-късно в четвъртък. Вътрешните запаси от суров петрол са се увеличили миналата седмица с 480 000 барела, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт в сряда.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква петролните пазари да бъдат в „удобна и балансирана позиция“ тази година въпреки напрежението в Близкия изток, на фона на нарастващо предлагане и забавящи се перспективи за растеж на търсенето, отбеляза нейният изпълнителен директор Фатих Бирол пред Reuters Global Markets Forum в сряда.

Атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море принудиха много компании да отклонят товарите около Африка, което увеличава времето за пътуване и разходите. В сряда САЩ нанесоха нов кръг от удари срещу цели на хутите в Йемен в отговор на атаките срещу кораби. Присъединените към Иран хути посочват, че действат в знак на солидарност с палестинците по време на продължаващата война на Израел с Газа.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола тръгнаха надолу на фона на данните за икономическия растеж на Китай

Икономическите опасения и напрежението в Червено море повлияха на цените на петрола

Петролът поскъпва на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток

Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички