Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток


Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

1118

Цените на петрола се повишават във вторник след като се понижиха с над 1% през предходната сесия, тъй като ескалиращото геополитическо напрежение в основния регион за добив – Близкия изток, засилва опасенията за предлагането, пише Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 4 цента, или 0,05%, до 81,87 долара за барел, а цената фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишава с 7 цента, или 0,09%, до 76,85 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с по над 1 долар в понеделник, тъй като задълбочаващата се криза в областта на недвижимите имоти увеличи притесненията за търсенето от Китай, най-големият потребител на суров петрол в света, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на гиганта в сектора на недвижимите имоти China Evergrande Group.

„Цената на петрола, надвишаваща 80 долара за барел, отново включва известна рискова премия, тъй като ситуацуята в региона на Близкия изток остава напрегната. Това може да отшуми до седмица-две, ако няма силна реакция от страна на САЩ“, казва ръководителят на екипа на енергийния сектор на DBS Bank Сувро Саркар.

„Ако се стигне до сблъсък между САЩ и Иран и по-строги санкции, тогава очакваме цената на петрола да се задържи в диапазона 80-100 долара за барел за известно време“, добави той.

Снимка: iStock

Вашингтон обеща да предприеме „всички необходими действия“, за да защити войските си след смъртоносна атака с дрон в Йордания от подкрепяни от Иран бойци. Това е първият смъртен случай на американски военни от началото на войната в Газа, който доведе до безпокойство на пазарите.

„Ако напрежението между САЩ и Иран ескалира, особено чрез пряка конфронтация, нараства рискът доставките на петрол от Иран да бъдат засегнати. Износът на петрол от Иран вероятно е най-застрашен от потенциално по-строги санкции“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар в бележка.

Иран е изнасял 1,2-1,6 млн. барела на ден суров петрол през по-голямата част от 2023 г., добави Дхар, което представлява 1-1,5% от световното предлагане на петрол.

Ограничаването на печалбите обаче се дължи на притесненията за перспективите пред китайската икономика и всеки потенциален отказ от заповедта за ликвидация на Evergrande, смятат анализатори.

Снимка: iStock

„Заповедта за ликвидация може да „предизвика негативни последици“ на фондовите пазари и пазарите на имоти, което от своя страна може да задълбочи дефлационните рискове в Китай, намалявайки перспективите за търсене на петрол“, казва Келвин Уонг, старши пазарен анализатор на OANDA.

От страна на предлагането, докато срещата на ОПЕК+ на 1 февруари е малко вероятно да произведе решение за петролната политика на групата за април, анализаторите се надяват, че все пак може да хвърли малко светлина върху производствените планове.

Държавната петролна компания на най-големия производител в света Саудитска Арабия, като индикация за бъдещата перспектива на търсенето, заяви, че е получила директива от министерството на енергетиката да поддържа максималния си устойчив капацитет от 12 млн. барела на ден и да не продължава да го увеличава до 13 млн. барела на ден.

„Трябва да видим по-фундаментални фактори, за да стимулираме цените на петрола, в противен случай суровият петрол WTI може да бъде под натиск при 80 долара“, отбелязва Леон Ли анализатор на CMC Markets.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола достигнаха максимум от декември

Петролът поскъпва заради рязък спад на американските запаси

Цените на петрола са разнопосочни в началото на седмицата

Цените на петрола се покачват, докато пазарите преценяват напрежението в Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички