Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ остави непроменена политиката си за съкращения на добива


Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ остави непроменена политиката си за съкращения на добива
Снимка: iStock

1120

Цените на петрола се повишават в началото на търговията в петък след решението на ОПЕК+ да запази своята политика за добив на петрол без промяна. Двата основни бенчмарка на петролния пазар обаче са напът да отбележат седмични спадове на фона на непотвърдена информация за прекратяване на атаките между Израел и „Хамас“, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се повишиха с 37 цента, или 0,47%, до 79,07 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол от Западен Тексас се повишиха с 23 цента, или 0,31%, до 74,05 долара за барел.

В четвъртък двама източници от ОПЕК+ заявиха, че групата е запазила своята политика за добив на петрол и ще реши през март дали да удължи, или не доброволните съкращения на производството на петрол за първото тримесечие.

ОПЕК+ продължават с планираните си съкращения от 2,2 млн. барела дневно през първото тримесечие, както обявиха през ноември.

Анализаторите на ANZ Research коментираха в бележка от петък, че съкращенията на производството трябва да задържат предлагането затегнато през първото тримесечие, като увеличението на производството извън ОПЕК ще се нормализира и растежът на добива в САЩ ще се забави през 2024 г. до 300 000 барела на ден от 800 000 барела на ден миналата година.

Снимка: iStock

Подкрепа на цените на петрола се оказа решението на Федералния резерв на САЩ да запази референтната си лихва в диапазона 5,25%-5,50%, както и коментарите на председателя Джером Пауъл, който каза, че лихвените проценти са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци.

По-ниските лихви биха намалили разходите за заеми на потребителите, което може да стимулира икономическия растеж и търсенето на петрол.

Цените на петрола обаче се насочиха към седмични спадове от около 5%, тъй като непотвърдената информация за край на атаките между Израел и „Хамас“ ограничи повишението на цените и двата бенчмарка да поевтинеят с 2% в четвъртък.

Руските петролни танкери също продължават да плават през Червено море, до голяма степен без прекъсване от атаките на хутите, което контрастира с пазарните убеждения за значителни прекъсвания на глобалния поток от доставки на петрол, казва Приянка Сачдева, пазарен анализатор от Phillip Nova.

При последния удар в областта на корабоплаването подкрепяната от Иран групировка, заяви в четвъртък, че нейни военноморски сили са атакували неидентифициран британски търговски кораб в Червено море.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се понижиха, въпреки очакванията за намаляване на лихвите в САЩ

Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай

Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола достигнаха максимум от декември

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички