Цените на петрола се понижиха, въпреки очакванията за намаляване на лихвите в САЩ


Цените на петрола се понижиха, въпреки очакванията за намаляване на лихвите в САЩ
Снимка: iStock

1019

Цените на петрола се понижават в четвъртък, въпреки сигналите за вероятни понижения на лихвите от Федералния резерв на САЩ и след като Китай представи нови мерки за подкрепа на закъсалия си имотен пазар, пише Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент отстъпват с 20 цента, или 0,25% до 80,35 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха със 26 цента, или 0,34% до 75,59 долара, след като паднаха с над 2 долара за барел в предишната сесия.

Цените на петрола вероятно са подкрепени от очакванията за намаляване на лихвените проценти тази година след речта на гуверньора на Федералния резерв Джеръм Пауъл в сряда, заяви анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Пауъл каза в сряда, че лихвените проценти са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци, като инфлацията продължава да спада и се очакват устойчиви работни места и икономически растеж.

Друг аргумент, че централната банка може да започне да намалява лихвените проценти преди средата на годината, бяха данните за разходите за труд в САЩ, които са нараснали по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие, а увеличението на годишна база е най-малкото от две години.

По-ниските лихви и икономическият растеж подкрепят търсенето на петрол.

Снимка: iStock

Китай, втората по големина икономика в света, представи нови мерки за подпомагане на имотния сектор на фона на опасения за последиците от ликвидацията на строителния предприемач Evergrande, тъй като страната завърши миналата година с най-лошия спад в цените на новите жилища в близо 9 години.

Анализаторите от JPMorgan заявиха, че очакват Китай да остане единственият производител с най-голям принос за ръст на глобалното търсене на петрол през тази година, прогнозирайки, че търсенето на петрол в страната ще нарасне с 530 000 барела дневно през 2024 г., след увеличението от 1,2 млн. барела на ден миналата година.

„Като оставим настрана геополитиката, оставаме на мнение, че 2024 г. ще бъде като цяло силна година за петролния пазар и затова посочихме декемврийските разпродажби като добра възможност за купуване“, коментираха представители на JPMorgan в бележка до клиенти.

В Близкия изток притесненията за атаките на йеменските хути срещу търговски кораби в Червено море сега повишават цените и водят до прекъсвания в световната търговия с петрол.

„Енергийният пазар остава нащрек в очакване на отговора на САЩ на атаката с дрон срещу американски войски в Йордания“, заяви ANZ Research в клиентска бележка, след като хутите заявиха, че ще продължат атаките срещу американски и британски военни кораби в Червеното море и нарече това начин за самозащита.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола поеха надолу заради слабите икономически данни от Китай

Цените на петрола нарастват заради ескалацията на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се покачват след нова ескалация на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола достигнаха максимум от декември

Петролът поскъпва заради рязък спад на американските запаси

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички