Доларът отслабва - какво означава това за инвеститорите?


Доларът отслабва - какво означава това за инвеститорите?
Снимка: iStock

3845

Данните за инфлацията в САЩ, публикувани през тази седмица, потвърдиха тенденция, която инвеститорите очакваха от известно време – щатският долар започна да поевтинява.

Доларът продължи с низходящото си движение и в четвъртък, след като падна до 15-месечно дъно на фона на данните за инфлацията, който показаха, че потребителските цени в САЩ са нараснали през юни с най-ниския темп от март 2021 година насам, пише Yahoo Finance.

Инфлацията в САЩ намалява по-бързо спрямо Европа и Азия, като други централни банки изостават зад Фед по отношение на повишаването на лихвените проценти, поради което доларът се обезценява спрямо европейските и азиатските валути”, казва Джей Хатфийлд, изпълнителен директор на Infrastructure Capital Management.

Движението в цената на долара се обърна спрямо силното представяне през миналата година. През септември 2022 година, US Dollar Index – индексът, който измерва стойността на долара спрямо кошница от валути, достигна 20-годишен връх от ниво от 114. Понастоящем равнището на долара е паднало до 100.

Инфлацията в САЩ се забавя за 12-ти пореден месец

Трябва да се отбележи, че моментите на слабост на долара имат връзка с на цените на активите. Международните американски компании по-лесно продават стоки и услуги зад граница когато доларът не е толкова скъп.

„Голяма причина, поради която купуваме акции толкова агресивно от миналата година, въпреки целият този песимизъм, е поради този по-слаб долар“, казва ДжейСи Паретс, президент и основател на Allstarcharts.com, в бележка до инвеститорите.

Той вярва, че акциите ще имат проблеми, ако доларът поскъпне по-късно през лятото или през есента.

„Има обаче малко доказателства за устойчива тенденция за възходящо движение на долара на този етап”, казва Паретс. „Всъщност по-голямата част от данните продължава да сочат в посока по-нисък щатски долар. Мисля че това може да бъде катализатор за поддържането на цените на акциите на високо ниво. Биткойн също.”, казва той.

Друг вероятен победител са стоките, чиято цена се деноминира в щатски долари.

Въпреки това, според стратег „засега доказателствата са смесени”, когато говорим за влиянието на цената на долара върху цените на суровия петрол.

„Петролните инвеститори остават фокусирани върху взаимодействието между слабият ръст на търсенето и съкращаването на добива от страна на ОПЕК и Русия”, казва Роб Хауърт, старши стратег инвестиции в US Bank Wealth Management.

Еврото достигна най-високите нива спрямо долара от март

Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Защо щатският долар отново набира сила?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички