Обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин срина Московската борса


Обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин срина Московската борса
Снимка: iStock

6867

Сривовете в цените на акциите на фондовата борса в Москва се ускоряват. Водещият индекс Moex е загубил 8,8% към 12 часа местно време, след като във вторник загуби 9% - най-голямата еднодневна загуба от началото на войната в Украйна, предава DPA.

Сривът на повечето "сини чипове" се дължи на повишените геополитически рискове на фона на новината за въвеждането на частична мобилизация в Русия във връзка със ситуацията в Украйна и на фона на влошената външна среда на фондовите пазари преди затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ. Нагласите на инвеститорите се влошиха допълнително във вторник, след като вестник "Комерсант" съобщи, че руското правителство планира да увеличи данъците върху добива и износа на суровини. Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Според Искандер Луцко, главен стратег в ITI Capital, около 30% от спада е заради възможното повишаване на данъците за износителите, а 70% – на опасенията за референдумите и мобилизацията в Русия. "Не можем да очакваме драстични движения, които да са продължителни, но най-вероятно пазарът ще остане под натиск, тъй като има очевидна геополитическа промяна, носеща негативни настроения за пазарите", заяви той.

Доларът поскъпна до 62,0 рубли (+1,4 рубли). Той скочи днес до най-висока стойност от 20 г. спрямо другите основни валути, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Щатската валута е подкрепена и от очакваното затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ след края на двудневното му заседание по-късно днес. Доларовият индекс, който го сравнява с други основни валути като йената, еврото и британската лира, скочи до 110,87 пункта – рекордна стойност от 2002 г.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация в Русия, като мобилизационните мерки ще започнат от днес, 21 септември, а гражданите в резерва ще бъдат призовани на военна служба. "Русия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността по време на референдумите в републиките в Донбас, Запорожка и Херсонска област, и ще подкрепи решението, взето от жителите на тези територии", обяви Путин.

Сред най-поевтиняващите акции в Москва са тези на „Яндекс“ (-10,1%), „Сургутнефтегаз“ (-9,5%), „Новатек“ (-9,5%), TCS Group (-9,5%), OZON (-9,3%), „Московской биржа“ (-9,3%), „Газпром нефт“ (-9,1%), „Интер РАО“ (-8,4%), „Полиметал“ (-8,4%), „АФК Система“ (-8,1%). Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

По думите на Алексей Антонов, ръководител на отдела за инвестиционно консултиране в Alor Broker, индексът на Mосковската борса е в низходяща тенденция след поредния срив на фондовите пазари на фона на плановете на правителството за ръст на данъците за износителите на суровини и повишеното геополитическо напрежение.

"В случай, че Moex пробие подкрепата от 2200 пункта, следващата цел е около 2000 пункта, за която не е сигурно, че ще задържи. Най-големият риск е за държавните компании, които може да бъдат засегнати от западните санкции след присъединяването на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област към Русия", смята той, цитиран от "Интерфакс". Какви са щетите за Русия от западните санкции?

По думите му сред "сините чипове" най-сигурен изглежда "Норникель", тъй като светът трудно ще се справи без неговите продукти. Но не означава, че трябва веднага да се купуват акциите му", предупреждава Антонов и добавя, че и търговците на дребно може да се представят по-добре от общия пазар. Руската икономика няма да се върне до предвоенните си нива преди 2030 г.

Пазарите очакват решението на Фед за лихвените проценти и изявленията на ръководителя Джером Пауъл. Ако лихвата не се увеличи с 1 пр.п. и реториката на регулатора не е прекалено остра, възстановяването на пазара на акции в САЩ е много възможно, което ще се отрази и на цените на суровините. Това, от своя страна, ще има положително въздействие и върху руските акции.

Според зам.-директора на анализаторския отдел на Freedom Finance Global Георгий Вашченко новините от геополитически характер и съобщенията за възможно увеличение на данъците за петролната и газовата индустрия до 3 трлн. рубли (което ще надвиши печалбите на "Газпром" и "Роснефт" през първата половина на 2022 г.) са били първоначалните причини за спада на пазара. "Ако се приеме подобна мярка, тя може да има отрицателно въздействие върху изплащането на суми към акционерите през 2023 г. В резултат на това преследването дори на дивидента на "Газпром", който носи над 20% доходност, не изглежда привлекателна идея в дългосрочен план, тъй като възстановяването на курсовете може да отнеме време", обяснява той. Газпром ощети акционерите си с десетки милиарди и се срина жестоко

Състоянието на европейските борси

И сред инвеститорите на европейските фондови пазари расте несигурността преди решението на Фед за лихвените проценти тази вечер: германският борсов индекс DAX спадна над 1% в началото на търговията до най-ниското си ниво от юли насам. Въпреки това той успя да ограничи загубите си и в момента се търгува с 0,6% по-ниско на ниво от 12 600 пункта.

Обявената от президента Владимир Путин частична мобилизация на руските въоръжени сили, която заплашва с по-голяма ескалация на войната в Украйна, допълнително влоши очакванията. Във вторник водещият германски индекс завърши търговския ден с 1% по-надолу на ниво от 12 671 пункта. В Париж CAC 40 е надолу с 0,38%, докато в Лондон FTSE е нагоре с 0,44%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Целта на Путин е Европа да живее толкова зле, колкото и руснаците

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Сорос: Трябва да победим Путин, за да спасим цивилизацията

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички