Петролът отново тръгна нагоре след сериозния спад вчера


Петролът отново тръгна нагоре след сериозния спад вчера
Снимка: iStock

2095

Цените на петрола на световните пазари отново поеха нагоре, след като вчера спаднаха с близо 9% заради страха, че световната икономика навлиза в период на рецесия, а това ще ограничи търсенето, предаде Reuters. Инвеститорите се върнаха към "черното злато", тъй като проблемите с доставките продължават, а пазарите обещават засега да останат свити. 

Фючърсите на сорта Brent от Северно море, референтен за Европа, с доставка през август се покачиха с 3,08 долара или 2,9% до 105,85 долара за барел, след като вчера рязко спаднаха с цели 9,5%.

Американският лек суров петрол поскъпна с 2,64 долара или 2,7% до 102,14 долара за барел, след като вчера затвори под 100 долара за пръв път от април.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че петролният сектор е "под обсада", тъй като от години страда от недостиг на инвестиции. По думите му недостигът на пазара може да бъдат попълнен с увеличение на доставките от Иран и Венецуела.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че ако японското предложение за таван на цената на руския петрол наполовина на сегашната бъде прието, ще се усети сериозен недостиг и цената на черното злато ще стане 300-400 долара за барел. Страните от Г-7 се готвят да поставят ценови таван на руския петрол и газ

Норвежкото правителство спря стачката на работниците от петролния и газовия сектор, тъй като тя би оказала допълнителен натиск на пазарите. Стачка в петролния сектор на Норвегия повиши цената на петрола

Последвалите страхове от рецесия обаче предизвикаха рязко поевтиняване на важната енергийна суровина през следобедната европейска търговия.

Междувременно анализатори на Citibank прогнозираха, че цената на суровия петрол може да се срине до 65 долара за барел през 2022 г., ако през второто полугодие възникне рецесия. Те дори очакват последвал спад към 45 долара за барел към края на 2022 г., ако експортно-ориентираните държави не се намесят на пазара, за да ограничат още предлагането. ОПЕК+ потвърди: Повишава добива на петрол на 648 000 барела на ден

Според анализатори, ако се съди по историческия опит, цените на петрола ще спаднат рязко, след като скочат също толкова рязко и спрат икономическия растеж. Рецесиите предизвикват спад в търсенето на суровини и срив в цените им.

По време на финансовата криза от 2007-2008 г. цените на петрола достигнаха връх от над 160 долара за барел и след това бързо се сринаха под 40 долара за барел. В крайна сметка цените се задържаха около 90 долара за барел и останаха там четири години.

Световните цени на петрола нараснаха с над 40% тази година, след началото на войната в Украйна, заплашвайки доставките от един от основните производители в света. Цените обаче се понижиха през юни на месечна база за първи път от ноември 2021 г. насам. Цените на петрола се покачват на фона на несигурност в предлагането

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът тръгна нагоре заради притеснения за проблеми с доставките

Петролът пак тръгна нагоре заради ограниченото производство

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел

Цени на горивата: Колко дават за бензин домакинствата в САЩ?

Страх от забавяне на икономическия растеж понижи цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички