Само с един жест Мъск изстреля цената на Bitcoin


Само с един жест Мъск изстреля цената на Bitcoin
Снимка: Getty Images

3358

Bitcoin поскъпна с 14% до най-високото си ниво от 2 седмици, след като шефът на Tesla Илън Мъск тагна криптовалутата в профила си в Twitter, предаде Reuters.

Мъск просто добави #bitcoin в биографията си в социалната медия. И малко по-късно валутата се търгуваше за 37 800 долара. Общата ѝ пазарна стойност надхвърля 685 млрд. долара. По-малките криптовалути като ethereum и XRP, които са склонни да се движат в тандем с биткойни също скочиха, съответно с 5% и 8%.

Коментарите на милиардера, който има 43,8 млн. последователи в Twitter, често влияят на пазарите. Акциите на GameStop, които бяха в центъра на активна търговия, поскъпнаха с 50%, след като Мъск написа в Twitter Gamestonk!! Заедно с линк към дискусионната група за залози на Уолстрийт на Reddit. Stonks е жаргонен термин за акции, който често се използва в интернет и социалните медии.

Биткойнът скочи с над 300% миналата година, тъй като по-големите американски инвеститори и корпорации започнаха да влагат парите си в криптовалутата. Миналия месец тя достигна исторически рекорд от 42 000 долара.

През декември Мъск попита за възможността да трансферира големи части от счетоводния баланс на Tesla в биткойни в диалог в Twitter с известен привърженик на дигиталната валута. "Това би било много голяма сделка", смята Кристофър Бендиксен от мениджъра на цифрови активи CoinShares.

Популярният инвеститор и мениджър на хедж фондове Рей Далио също се изказа положително за Bitcoin. Основателят на Bridgewater Associates написа в четвъртък, че криптовалутата е "едно адско изобретение" и я приема като "алтернативен актив, подобен на злато". Експерти: Bitcoin може да достигне 400 000 долара

Засиленото търсене от институционални, корпоративни инвеститори, а напоследък и от инвеститори на дребно, подхранва поскъпването на най-голямата криптовалута. Инвеститорите са привлечени от перспективите за бързи печалби в ситуация на свръхниска доходност от ценни книжа и отрицателни лихви на централните банки. За някои Bitcoin е "застраховка" срещу инфлацията на фона на огромните парични стимули, насочени към смекчаване на икономическите последици от коронавирусната пандемия.

"Виждаме непрекъснат скок на търсенето, задвижван до голяма степен от устойчив и безпрецедентен институционален интерес, без да има признаци на отслабване, докато преминаваме към 2021 г.", каза Франк Спитери от управляващото дружество за цифрови активи CoinShares.

Според пазарните експерти на JP Morgan Bitcoin се превръща в съперник на златото и може да поскъпне до 146 000 долара, ако се утвърди като сигурен актив. Интересът към най-голямата криптовалута в света нарасна миналата година, като инвеститорите разглеждаха биткойните като щит срещу инфлацията и алтернатива на обезценяващия се долар.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички