Златото стартира седмицата с нов исторически връх


Златото стартира седмицата с нов исторически връх
Снимка: iStock

2034

Цената на златото премина границата от 2 100 долара в началото на седмицата, с което отчете нов рекорд и нов исторически връх.

Според анализатори, златото ще продължи да поскъпва и през следващата година, като основните причини за това са геополитическата несигурност, евентуално поевтняване на щастския долар и възможното понижение на лихвите през 2024 г.

Цената на жълтия метал отчита ръст през последните два месеца, най-вече заради Израелско-Палестинският конфликт, който повиши търсенето му, докато очакванията за понижения на лихвите оказват още по-голяма подкрепа. Златото се представя добре по време на икономическа и геополитическа несигурност, тъй като е със статут на актив-убежище.

„Очакваното понижение на лихвите и поевтиняване на щатския долар са основните причини за ръста в цената на златото“, казва главният пазатен стратег на UOB Хенг Кн Хау пред CNBC. Според него, то ще се продава за над 2 200 долара за тройунция в края на 2024 г.

Всичко, което блести, е злато

Снимка: iStock

Спот цената на златото достигна тази сутрин рекордна цена от 2 110,8 долара за унция, преди част от пазарните участници да приберат печалбите си. В момента металът се търгува за около 2 085 долара за унция.

В петък златото затвори на ниво от 2 075,09 долара, с което подобеи предходното си върхово постижение от 2 072,5 долара за тройунция, поставено на 7 август 2020 г.

Барт Мелек, главен анализатор на TD Securities, очаква средната цена на златото и през следващата година да е над 2 100 долара, като основната причина за това са големите покупки от централните банки по света.

Според скорошно проучване на Световния съвет по златото, 24% от всички централни банки по света смятат да увеличат златните си резерви в следващите 12 месеца.

Снимка: iStock

Евентуален ръст в цената на златото може да дойде от понижението на лихвите от Федералния резерв през 2024 г. По-ниските лихви традиционно влияят негативно на долара. По-евтината щатска валута прави златото по-достъпно за международните купувачи, което вдига търсенето му.

От Фед започнаха да повишават лихвите през март 2022 г., за да се борят с инфлацията, достигнала най-високите си нива за последните от 40 години.

По-високите лихви водят до по-слабо търсене на злато, което не носи лихвен доход на притежателите си, за разлика от облигациите, чиято доходност през последните месеци се покачи до рекордни нива.

ОЩЕ: Актив убежище: Защо цената на златото остава ниска въпреки кризисните времена?

От Фед продължават да наблюдават инфлационните процеси в САЩ, но са на мнение, че ако ръстът на потребителските цени се забави през следващите 3-5 месеца, това може да доведе до спад и на лихвите в страната.

„Основните фактори, които ще влияят на цената на златото през 2024 г., са лихите в САЩ, евентуално поевтиняване на долара и високите нива на геополитическо напрежение“, се отбелязва в последния доклад на BMI, отдел за анализи на Fitch Solutions.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се възстановяват от спада след съкращенията на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички