Норвежкият суверенен фонд понесе рекордна загуба, но стойността му се повиши


Норвежкият суверенен фонд понесе рекордна загуба, но стойността му се повиши
Снимка: iStock

2155

Норвежкият суверенен фонд, един от най-големите инвеститори в света, отчете рекордна загуба от 1,64 трилиона крони (164,4 милиарда долара) за 2022 година, слагайки край на тригодишна серия от рязко нарастващи печалби, след като цените на акциите и облигациите бяха засегнати от войната в Украйна и инфлацията. Предишната най-голяма загуба за фонда беше 633 милиарда крони през 2008 година.

Негативният финансов резултат слага край на рекордна серия от печалби за фонда, в която годишната възвръщаемост надхвърли един трилион крони през всяка от трите години от 2019 до 2021 година, а общата печалба беше повече от 4 трилиона крони (398 милиарда долара). Сумата в суверенния фонд на Норвегия достигна рекордните 1 трлн. долара

"Ние сме инвестирани в 9000 компании в 70 държави. Просто няма къде да се скрием", посочва главният изпълнителен директор на фонда Николай Танген на пресконференция, цитиран от Reuters.

Най-голямата загуба на фондовия пазар дойде от дела на фонда в Amazon, чиято пазарна стойност намаля с 56 милиарда крони, последвана от загуба в акциите на собственика на Facebook Meta Platforms от 52 милиарда и в Tesla с 47 милиарда крони.

Все пак, въпреки рекордната загуба, стойността на фонда се повиши като цяло с 89 милиарда крони или 8,9 милиарда долара на годишна база, отчасти поради слабата норвежка валута и рекордните 1,1 трилиона крони (109,44 млрд. долара) входящи парични потоци. Входящите потоци през 2022 година бяха почти 3 пъти по-големи от предишния рекорд от 386 милиарда крони, поставен през 2008 година. Общите активи на фонда се оценяват на над 1,2 трилиона щатски долара.

Фондът инвестира приходите на норвежката държава от производството на петрол. Като основен износител на суров петрол и най-големият доставчик на газ в Европа след спада в руските газови потоци, Норвегия се възползва от високите цени на енергията поради войната в Украйна. Русия е в историята: Германия има нов любим доставчик на газ

"Трябва да сме напълно наясно с факта, че притокът дойде на трагичен фон в Европа", подчертава Танген. "Но е изолиран математически факт, че когато цените на петрола и газа са по-високи, има повече приходи за (норвежкото) правителство и повече приток (на средства) във фонда.", добавя той. Докато спасяваше Европа, Норвегия спечели стотици милиарди от износ на газ

Фондът притежава средно 1,3% от всички акции, които се търгуват на световните борси. Той инвестира и в облигации, недвижими имоти и проекти за възобновяема енергия. Норвежкият суверенен фонд се отказва от участие в петролни компании

Ръководителят на фонда смята, че инфлацията ще продължи да създава проблеми и през тази година. "Инфлацията остава рисков фактор и по-специално е свързана с това, което ще се случи, когато Китай наистина се засили от страна на потреблението, защото може да повиши цените на много неща в световен мащаб", каза Танген пред Reuters. Норвежкият мениджър отбеляза и влиянието на геополитическите конфликти.

Възвръщаемостта на инвестициите на фонда през 2022 година възлиза на минус 14,1% за годината, което е с 0,88 процентни пункта по-добро от възвръщаемостта на референтния индекс на фонда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Откъде идва богатството на Норвегия

Печалби за милиарди: Как Норвегия осигурява парите за пенсии

Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа

Скандинавският спасител на Европа от забранения руски нефт

Норвегия засилва търсенето на нефт и газ в Арктика

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички