Какво да направите, ако видите змия в планината

Какво да направите, ако видите змия в планината

Ако видим змия в планината, най-важно е да не правим резки движения. Това каза Владимир Димитров, председател на сдружение „Зелена Странджа“, пред "Фокус".

По думите му змиите обикновено усещат човека преди той да е узнал за присъствието им.

"Поради инстинкта си за самосъхранение, ако се приближим прекалено много или изненадаме змията по някакъв начин, тя може да стане агресивна и да ни нападне. Най-често ухапването от змия се случва, когато се приближим прекалено много до нея. Трябва да бъдем внимателни и да оглеждаме терена, върху който стъпваме. Това, разбира се, важи особено за места, където има по-висока растителност или има камъни, зад които змиите могат да се скрият", отбеляза Димитров. Той обясни, че след ухапване, пострадалият трябва да бъде транспортиран до болнично заведение, колкото се може по-бързо.

"По възможност това не трябва да се случва на собствен ход, тъй като е добре да се забави кръвообращението на пострадалия, колкото можe повече. Той трябва бъде пренесен или да бъде задържан възможно повече време в покой", каза още Димитров.

Той обясни, че видовете отровни змии в България са два – пепелянка и усойница, и макар че документираните смъртни случаи след ухапване от такива змии, са рядкост, все пак планинарите трябва да бъдат внимателни по време на летните походи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.