Защо Банско се превръща в предпочитана дестинация през лятото?


Защо Банско се превръща в предпочитана дестинация през лятото?
Снимка: Serpact

4864

Едно от нещата, които привличат както българите, така и чуждестранните туристи в Банско, това е разнообразният културен афиш на града, който предлага най-различни начини да прекараме интересно летните вечери. Някои избират да посетят града в най-подходящия момент според вкуса си, а други предпочитат да експериментират, като се възползват от възможността да се сдобият с ново хоби или просто да научат нови неща, както и да се насладят на традиционния вид на града, запазените културно-исторически паметници и характерна архитектура.

През месец юни в Банско се провеждат ежегодни театрални празници. В рамките на една седмица най-горещите заглавия от афишите на българските театри идват в планинския курорт, където на чист въздух и в прекрасна обстановка гостите на Банско могат да им се насладят.

Туристите, които са почитатели на джаз музиката, пък не пропускат да посетят Банско в началото на август. Тогава по традиция в града се организира международният джаз фест, на който са гостували звезди от най-висок ранг като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Джос Стоун, Ийока и много други.

От няколко години след джаза в града се отдава почит и на балканската етномузика. Банско Балкан Фест се проведе за трети път това лято, събирайки на едно място най-ярките звезди от българската, сръбската, македонската и гръцката фолка и попфолк сцена.

Съвсем близо до Банско се намира и една от най-зрелищните летни атракции в света! Това е най-дългата водна пързалка в Европа. Открита е през 2017 г. Дълга е 400 м, а таксата за нея е по джоба на всеки. До полянката може да се стигне и с лифт, на който можем хем да се повозим, хем да погледаме и поснимаме красивите пейзажи в околността.

А чудните гледки в Пирин планина наистина са удоволствие за окото и душата. Разположен в подножието на планината, град Банско ви позволява буквално да пиете кафето си с планината сутрин, докато още сте на терасата. Ако имате опит в това, можете да планирате своя планински поход сами или да пътувате с група или водач. От Банско върви редовна автобусна линия до хижа “Вихрен” и ако сте мераклии, можете да изкачите върха, който е най-високият в Пирин, втори по височина в България и трети на Балканите след Мусала и Олимп. А по пътя в никакъв случай не бива да пропускате да видите Байкушевата Мура - тя е най-старият иглолистен екземпляр у нас и възрастта й е над 1300 години.

В последните години Банско става все по-предпочитано място за т. нар. здравословен туризъм. На фона на шумните черноморски курорти и на затънтените планински градчета и села, където ни остава твърде малко допир с цивилизацията, тук балансът е оптимален, за да прекара човек отпуската си спокойно, далеч от вредния въздух и шум на големите градове, същевременно без да се лишава от удобствата, с които е свикнал. Това е позволило в Банско да се развият ултрамодерни спа и уелнес центрове, както и специализирани клиники и места за спорт, йога и тай чи, за да можем релаксирайки, да се погрижим за своето здраве.

Възможностите за спорт на открито в Банско са неизчерпаеми - футбол, миниголф, басейни, катерене - включително и за най-малките.

След активна почивка човек трябва и да се подкрепи. Местната кухня в Банско е легендарна и за чужденците, които идват тук понякога специално за да опитат деликатеси като бански чомлек, бански старец, бабек и др. Наред с колоритните механи, където може да се опитат рецепти от традиционната банска кухня, в курорта има и изтънчени ресторанти с италианска, швейцарска и френска кухня, суши и азиатска храна на световно ниво. Чужденците се чувстват достатъчно “у дома си”, за да имат какво да хапнат и след като са опитали местната храна, без да се чувстват притиснати да консумират само от нея.

Очакваме ви в апартхотел Lucky Bansko, където можете да намерите целия уют, необходим, за да прекарате една незабравима лятна почивка в Банско.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички