Най-търсеното в Google през 2022 година: От какво се вълнуват българите?


Най-търсеното в Google през 2022 година: От какво се вълнуват българите?
Снимка: iStock

8272

Подобно на предните две години отиващата си 2022-а също бе белязана от коронавируса и неговите варианти. Но най-важната тема за годината безспорно е войната в Украйна. Това показват най-търсените от българите думи в Google през годината, обобщени от Google Trends.

Войната в Украйна и Путин

Термини като "Украйна", "Русия" и "Путин" са начело в списъка с търсения от България, а самият руски президент е и най-търсената личност за последните 12 месеца. Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

Едва след него се нареждат местни фигури от новините като бившия говорител на правителството Лена Бориславова, скандалната полицайка Симона Радева, бившия премиер Кирил Петков, новия председател на парламента Вежди Рашидов, влогъра Слави Панайотов и др.

Сред най-популярните личности, търсени от българите в Google, е и британската кралица Елизабет Втора, която почина в началото на септември. Новините около внезапната кончина и церемониално погребение на най-дълго управлявалия съвременен монарх няколко седмици бяха топ тема не само в България, но и по целия свят.

Войната в Украйна изпреварва добилото голяма популярност у нас риалити шоу "Ергенът", а изборите и машинното гласуване също са сред нещата, събудили най-голям интерес.

Традиционно големите спортни събития като Световното първенство по футбол също са сред най-интересните за годината. Домакинът Катар е сравнително непозната държава за българите и затова заема 7-мо място сред най-търсените термини. Тъмната страна на Катар 2022: Смърт, корупция, забрани и много похарчени пари

Дали заради инфлацията, или ръста в електронната търговия – българите все по-често търсят цените на различни продукти онлайн, а запитванията са повече от интересни. От стандартни въпроси като "колко струва грам злато" до изненадващи нови търсения като цената на щраусово яйце, на една крава или ремонт на банята. Предстои скок на цените: Кои стоки ще поскъпнат най-много?

Покрай пазаруването в Турция, което се превърна в обичайна практика за много българи, много наши сънародници се интересуват живо от курса на турската лира. Други валути, от които силно се вълнуваме, са щатският долар и биткойнът. Какво трябва да знаем, ако пътуваме до Турция с лична карта?

Отпуснатите добавки, повишаването и преизчисляването на пенсиите също развълнуваха сънародниците ни, като размерът на пенсиите се нарежда сред топ темите за годината. Ето как да сметнете с колко се вдига пенсията ви

Традиционно силен е интересът на българина към готвенето. На трапезата се придържаме към класиката – шкембето, лютеницата и мусаката отново имат силно присъствие.

Сънародниците ни се интересуват и от актуални здравни въпроси като сваляне на температура и кръвно налягане, какви са симптомите на Омикрон, цената на антигенен тест, как да проверим дали сме под карантина и т.н.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Топ 10 на най-търсеното в Google за 2016 г.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички