Милиардерът Бил Гейтс смятал този навик за „ненужен” и признак за мързел, но сега има коренно различно мнение


Милиардерът Бил Гейтс смятал този навик за „ненужен” и признак за мързел, но сега има коренно различно мнение
Снимка: iStock

18077

Бил Гейтс не е бил голям фен на съня, докато е управлявал Microsoft. Сега обаче положението е точно обратното, като милиардерът споделя, че полага усилия да компенсира този пропуск.

Дори през 30-те и 40-те си години Бил Гейтс, който е съосновател на Microsoft, се е състезавал с колегите си кой си почива най-малко, смятайки това за показател за продуктивност, казва той в скорошен епизод на новия си подкаст "Unconfuse Me with Bill Gates" с гости Сет Роугън и Лорън Милър Роугън.

"Казвах: "Спя само по шест часа". Другият казваше: "А аз спя само пет!" и "Е, понякога изобщо не спя", казва 67-годишният Гейтс. "Тогава си казах: "Уау, тези момчета са толкова сериозни. Трябва да се постарая повече, защото сънят е мързел и нещо ненужно".

Гейтс променя начина си на мислене, след като баща му е диагностициран с болестта на Алцхаймер, което го подтиква да започне да се запознава със здравето на човешкия мозък, казва той.

"Едно от най-важните неща, които са от значение при Алцхаймер, е значението на добрия сън", казва милиардерът. "Това е един от най-предсказуемите фактори за всяка деменция, включително и за болестта на Алцхаймер, дали спите добре."

Според проучване на Харвардското медицинско училище от 2021 г., при възрастните хора, на възраст над 65 години, които спят по-малко от пет часа на нощ, има два пъти по-висока вероятност да развият деменция или да умрат в рамките на пет години, в сравнение с тези, които спят между шест и осем часа на нощ.

В проучването са изследвани повече от 2800 души в този възрастов диапазон, участващи в Националното проучване на тенденциите в здравеопазването и стареенето. Изследователите анализират връзката между характеристиките на съня, които те сами отчитат между 2013 и 2014 г., и здравословното им състояние пет години по-късно.

Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс

Милиардерът Бил Гейтс смятал сънят за проява на мързел на млади години, но сега е сред основните му приоритети;

Снимка: Getty Images

Сънят е от значение и за по-младите хора: Спането от осем до десет часа на нощ може да помогне на тийнейджърите да развият оптимален интелектуален растеж, психично здраве и памет, заявява Американската академия по медицина на съня в консенсусно становище от 2016 година.

За хората на възраст между 20 и 64 години седем до девет часа на нощ допринасят за върхово физическо и психическо здраве, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В подкаста Сет Роугън се съгласява с Гейтс, като заявява, че диагнозата на тъща му с Алцхаймер го е подтикнала да се отнася по-сериозно към съня.

"Когато бях млад, поговорката беше: "Ще спиш, когато умреш. Сънят не е толкова важен. Нямаш нужда от сън", казва Роугън. "А сега вече знаем, че това е напълно противоположно на истината и ако не друго, то може би е най-важното нещо, което можете да направите, за да запазите мозъка си здрав."

Бил Гейтс, който спи минимум по седем часа на нощ, казва, че сега проверява ежедневно своите "резултати от съня". По принцип резултатът от съня показва колко се е възстановил организмът ви през нощта, като се отчитат продължителността и качеството на съня ви.

Милиардерът не уточнява как проследява резултатите си от съня, но редица устройства, като Fitbits или Apple Watch, изтъкват възможността за това.

Това е "изключително важно", казва Гейтс.

Източник: CNBC

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще сложи край на Google Search и Amazon

ChatGPT е важен колкото интернет, ще промени света, смята Бил Гейтс

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

Този милиардер е истинска аномалия сред най-богатите хора в света, притежавайки повече от Бъфет, Зукърбърг и основателите на Google

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички