Суперяхтата Graceful на Путин вече е с ново име, казва се "Косатка"


Суперяхтата Graceful на Путин вече е с ново име, казва се "Косатка"
Снимка: H2 Yacht Design

7719

Втората по големина суперяхта на Владимир Путин напусна Калининград, след като президентът заплаши да използва ядрени оръжия в Украйна. 267-футовата яхта на руския президент за 119 млн. долара беше забелязана край бреговете на Естония – с ново име – "Косатка" (Killer Whale), пише Forbes.

Forbes съобщава за снимки, направени в края на септември от Карл Грол, фотограф за TheYachtPhoto.com и споделят, че Graceful има ново име. Питър Сейфърт, изпълнителен директор на TheYachtPhoto.com и дългогодишен наблюдател на яхти, е сравнил снимки на яхтата Graceful, достъпни на уебсайтовете на яхтената индустрия, със снимката на Kosatka и е потвърдил съвпадението.

Плаващото имение, наричано по-рано Graceful, последно е видяно да се насочва към Санкт Петербург, след като напуска пристанището си в руската провинция в близост до Полша и Литва, западно от естонския остров Сааремаа, ескортирана от въоръжен кораб на руската брегова охрана.

Сред много луксозни удобства, които притежава мегаяхтата са закрит плувен басейн, който се превръща в театър и дансинг, хеликоптерна площадка и апартаменти за до 12 гости. Плавателният съд може да се похвали с роял, коктейл бар и апартамент на собственика с винарна изба, която може да съхранява до 400 бутилки.

Според разследване на BBC News, публикувано през март, яхтата в момента е собственост на базираната в Москва JSC Argument, която Министерството на финансите на САЩ санкционира заедно с единствения ѝ акционер Андрей Гасилов на 2 юни. Кой и как прикрива огромното богатство на Владимир Путин?

Според експерти по оценка на яхти VesselsValue и доклади от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), преди това Graceful е била собственост на Olneil Assets Corp, базирана на Вирджинските острови.

Освен Kosatka, Путин е свързан с най-малко още пет яхти: 459-футовата "Шехерезада" Scheherazade , която технически е собственост на нефтения и газов милиардер Едуард Худайнатов, но се смята, че се държи от името на Путин на стойност 507 млн. долара. Тя беше конфискувана в Италия и сега е под флага на Малайзия; яхтата "Олимпия" (Olympia) – 187 фута за 22 млн. долара; Яхтата "Чайка" (Chayka) за 18 млн. долара и с дължина 177 фута; също и 151-футовият Shellest за 17 млн. долара; и 105-футовата "Нега" (Nega). Според VesselsValue яхтите на Путин струват най-малко 680 млн. долара. "Шехерезада" - тайната яхта на Путин за 700 млн. долара

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Абрамович изпрати суперяхти в турски курорти, за да избегне санкциите

Луксозната яхта на руски олигарх избяга от Хонконг след натиск от САЩ

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички