Общинският съветник Орлин Алексиев – състезател в рали Дакар


Общинският съветник Орлин Алексиев – състезател в рали Дакар
Снимка: Личен архив

19940

Орлин Алексиев е роден през 1967-а година. Висшето си образование със специалност „Право“ завършва в Югозападния университет „Неофит Рилски“. По-късно завършва магистратура по бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторантура по икономика и управление.

През 2004-а година Орлин Алексиев, заедно със свои сподвижници, учредяват Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА), като от нейното учредяване до 2016-а година, участва в управлението ѝ. Тя има за цел да защитава интересите на своите членове и да спомага за синхронизацията на действащата търговска практика в страната, с европейските норми.

Една от основните постигнати цели на Асоциацията е издаването и правото на ползване на временни регистрационни табели, със срок на ползване една година. Това са номера, благодарение на които може безпрепятствено да се осъществи придвижването на автомобила извън пределите на автосалона.

Също така Асоциацията инициира кампания за намаляване на броя на децата-жертви, в следствие на автомобилни катастрофи. Кампанията се проведе съвместно с КАТ - Пътна полиция, под надслов „Пази детето“. Тя преминава изключително успешно – по данни на КАТ през 2005-а година, когато е реализиран първият етап на кампанията, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на „Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

Освен с управлението на АВА, през 2007-а година Орлин Алексиев се включва активно в управлението на град София, като става общински съветник.. В момента той е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет, член на Постоянната комисия икономика и собственост на Столичния общински съвет и председател на Съвета за управлението на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ).

СОПФ е агенция, която се занимава със събирането и разпределението на средствата, постъпили от приватизация. Управлява се от Съвет за управление, който е в 14-членен състав. А средствата се разпределят за реализиране на проекти, които допринасят за подобряването на облика на град София и живота в него.

Една от най-големите „борби“ в политическата биография на Орлин Алексиев е Столична община да си върне контрола върху управлението на Общинска банка. Усилията му са възнаградени и след като е стабилизирана, институцията е успешно продадена през 2018-а година. С част от постъпилите средства са ремонтирани или изградени 120 детски и спортни площадки, както и 22 сгради на училища и детски градини в 15 столични райони.

Страстта към автомобилите съпътства професионалната реализация на Орлин Алексиев. През 2013-а година той решава да се впусне в едно нестандартно и екстремно състезание, в което са участвали редица известни личности – рали Дакар.

Стартира с автомобил BMW X1 Proto и успява да запише най-доброто българско представяне в тази надпревара със 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране. На следващата година той участва отново, но проблем с качеството на горивото не му позволяват повторен успешен финал.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички