Почина бившият шеф на Фед Пол Волкър


Почина бившият шеф на Фед Пол Волкър
Снимка: Getty Images

7691

Пол Волкър, бившият шеф на Федералния резерв, известен с борбата си с инфлацията, е починал на 92-годишна възраст.

Поел кормилото на централната банка на САЩ през 1979 г., Волкер драматично повишава лихвите, за да се бори с инфлацията. Това вкарва САЩ в рецесия, но и създава условия за дългосрочен растеж. Освен това е потвърждение за независимостта на Фед. Мандатът на Волкър начело на Фед приключва през 1987 г., припомня BBC.

Бившият гуверньор съветва бившия президент на САЩ Барак Обама за регулирането на банките след финансовата криза от 2008 г., контролира връщането на парите на жертвите на Холокоста и разследва програмата на ООН "Петрол срещу храни".

"Животът му послужи като пример за най-високите идеали – почтеност, смелост и ангажираност да направи това, което е най-доброто за всички американци", казва в изявление настоящият председател на Федералния резерв Джером Пауъл.

Легендарна фигура в американските финанси, Волкър беше известен с на моменти грубата си откровеност. Когато намали инфлацията, той предупреди Конгреса на САЩ: "Жизненият стандарт на обикновения американец трябва да спадне. Не мисля, че можете да го избегнете."

През 2018 г. в интервю за вестник New York Times бившият председател на Фед казва, забелязва "невероятна бъркотия" във всички области в САЩ поради липсата на уважение към институции като Върховния съд, президента и Федералния резерв. "Не знам как може да има демокрация, когато никой не вярва в ръководството на страната?", попита риторично той.

Война срещу инфлацията

Волкър е възпитаник на едни от най-елитните университети в света – Принстън, Харвард и Лондонското училище по икономика. Той е заместник-министър на финансите при управлението на Никсън, а след това президент на нюйоркския клон на Фед, преди бившият президент Джими Картър да го назначи за председател на централната банка.

По време на мандата му Фед повишава лихвените проценти до над 20% през 1981 г. Волкър настоява, че увеличението е необходимо, за да се сложи край на бързата инфлация, която завладява САЩ. Това действително слага край на инфлационния цикъл, а американската икономика се успокоява.

Високите разходи по заеми обаче саботират и икономическата активност. За да съживи икономиката след този шок, Волкър действа смело и сваля лихвите до под 3%.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни го нарече "вдъхновение", тъй като лидерството си е помогнал на САЩ, а и на световната икономика, да преминат през едни от най-трудните времена в съвременната епоха.

Като съветник на Обама, той създава т.нар. "Правило на Волкър", с цел е да намали рисковото поведение на банките, разчитащи на държавни гаранции, като им забрани да използват собствените си средства за инвестиране в рискови активи.

"Заради Пол финансовата ни система е по-силна, по-сигурна и по-отговорна за тези, които имат най-голямо значение – американския народ", каза за него Барак Обама.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички