Държавата с отчет колко е помогнала на предприемачите в България

Държавата с отчет колко е помогнала на предприемачите в България
Източник: Министерство на икономиката

Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри форум "Европейски ден на предприемача 2019 – "Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех".

По думите на Иванова, през 2019 година 353 нови предприятия вземат близо 67 млн. лева по ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Тя посочи, че чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране.

"До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник "Невек Мениджмънт", с публични средства от близо 40 млн. лв. и "Иновейшън Акселерейтър България", със средства от около 30 млн. лв.", допълни тя.

Като примери за области, в които стартъп икономиката е помогнала много и където българската икономика има потенциал, Иванова даде биотехнологиите, изкуствения интелект, умните градове, виртуалната и добавената реалност, роботиката, електромобилите и автономните автомобили; дроновете, 3D принтирането и дигитализацията.

Икономическият заместник-министър каза още, че усилията на министерството са насочени към осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес. "Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност", завърши тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.