Финансова криза дебне САЩ и още 5 държави


Финансова криза дебне САЩ и още 5 държави
Снимка: iStock

7616

6 големи икономики – САЩ, Япония, Германия, Тайван, Швеция и Холандия – са под най-голям риск да изпаднат във финансова криза в следващите 3 години (12 тримесечия). Това предупреждава японската банка Nomura в свой анализ, оценяващ риска от предстояща финансова криза в страните по света, съобщава агенция MarketWatch.

"Covid-19 принуди централните банки да намалят лихвените проценти до рекордни дъна и да задълбочат програмите си за покупки на активи, известни като "количествено облекчение", като повечето от тях запазиха тези извънредно стимулиращи парични политики въпреки нарастващите признаци за икономическо възстановяване", посочва японската инвестиционна банка.

"В тази среда се зароди бум на цените на активите, подхранвани с нов дълг. В даден момент обаче дисбалансите ще се оттеглят, обикновено внезапно, което може да доведе до кредитна криза или, още по-лошо, до финансова криза", добавя Nomura.

Сред най-застрашените от криза страни са и Франция и Южна Корея, а малко след тях са три източноевропейски държави - Унгария, Полша и Румъния. България не присъства в класацията.

Моделът "Касандра" за страните с най-голям риск от финансова криза

Моделът на Nomura носи малко злощастното име "Касандра", като се има предвид, че троянската жрица от гръцката митология е била прокълната, че никога няма да ѝ се вярва въпреки нейните точни прогнози.

Според японската банка финансовите кризи се разглеждат по-добре през перспективата на финансовите цикли, отколкото на бизнес циклите. Балоните ще се спукат: Какво заплашва световната икономика

Финансовите цикли често "са свързани с поемане на агресивен риск и могат да бъдат самосбъдващо се предсказание, тъй като бързият растеж на кредитите повишава цените на активите, което от своя страна увеличава стойностите на обезпечението, а това пък допълнително увеличава кредитната наличност. Финансовите цикли се задвижват от, но също така подхранват, неустойчива икономическа експанзия, която пък се проявява в неустойчив бум на кредити и цените на активите", посочват анализаторите на Nomura. 

Базираният в Сингапур икономически изследователски екип в Nomura изгради модела си "Касандра" около пет различни ранни предупредителни индикатора: съотношението на частния кредит към БВП, коефициентът на обслужването на дълга, реалните цени на акциите, цените на недвижимите имоти и реалния ефективен обменен курс. 

Моделът "Касандра" е предвидил за 2/3 от последните 53 кризи в 40 държави от началото на 90-те години на миналия век насам. Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Японската банка Nomura също така включва в тестовете и лихвените проценти, както и рисковете от изменението на климата. Добавяйки ги към модела "Касандра", общите резултати се повишават, но броят на страните на прага на уязвимост от предстоящата финансова криза всъщност намалява, тъй като с тези допълнителни показатели Швеция отпада от челната класация.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички